Dodjela Nagrade dr. sc. Ante Žužul na svečanosti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih

Dodjela Nagrade dr. sc. Ante Žužul na svečanosti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih

Ustupljena fotografija
26.7.2024., 17:30
ZA VEĆU VIDLJIVOST HUMANISTIČKIH ZNANOSTI

Utemeljitelj prestižne Nagrade dr. sc. Ante Žužul prihvatio prijedlog maturanta iz Đurđevca

Mladom Đurđevčaninu smeta drugorazredan tretman humanističkih znanosti u odnosu prema sve traženijem STEM području koje se intenzivno promiče; oduševljen je činjenicom da predsjednik Upravnog odbora Školske knjige prepoznaje važnost humanističkog obrazovanja u oblikovanju nacionalnog identiteta

Stara je izreka da moć izvire iz znanja te da se godine uložene u učenje, trud i rad dugoročno uvijek isplate. No vrijede li te mudre maksime podjednako za humanističke i STEM znanosti u 21. stoljeću? Nagrada dr. sc. Ante Žužul, dodijeljena ovih dana na svečanosti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih (MZOM) maturantici Lari Usmiani za najbolje rezultate postignute na državnoj maturi iz hrvatskog jezika i povijesti, osvijetlila je važnost humanističkog obrazovanja u suvremenome hrvatskom društvu.

Vrijedna nagrada u novčanom iznosu od 5.000,00 eura najviše je obradovala dobitnicu, a koncepcija nagrade koja je utemeljena 2022. godine oduševila je mnoge, posebno Davida Kuzmića, maturanta Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu. U dirljivom i neobičnom pismu koje je nedavno uputio utemeljitelju Nagrade i predsjedniku Upravnog odbora Školske knjige zahvalio je na podršci koju pruža mladim ljudima i predložio da postojeću nagradu dopuni još dvjema dodatnim nagradama za pojedinačne predmete što je dr. sc. Ante Žužul prihvatio uz posebnu zahvalu.

Dodatni dobitnici – Vicenca Arbunić i Stjepan Žužić

Uz već spomenutu Laru Usmiani iz Srednje škole Antuna Barca u Crikvenici, dodatni su ovogodišnji dobitnici Nagrade dr. sc. Ante Žužul splitska maturantica Vicenca Arbunić iz V. gimnazije „Vladimir Nazor” (za stopostotan i najbolji rezultat iz hrvatskog jezika) i Stjepan Žužić iz Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir u Krku (za najbolji rezultat iz povijesti – 93,65 posto).

Zagreb, 24.07.2024 - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih nagradilo je najbolje maturante u više kategorija posebnim priznanjima, uz novčani iznos od 350 eura. Dodijelenje su i sljedeće nagrade, Nagrada Soljačić, Nagrada za informatiku, Nagrada Ante Žužul. Nagrade su dodijelili ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs i utemeljitelji nagrada. Na fotografiji dobitnici nagrada Vid Šarić, Bartul Zavorović, Lara Usmiani i mama nagrađenog Petra Jukića.foto HINA/ Denis CERIĆ /dc

Dobitnici nagrada Vid Šarić, Bartul Zavorović, Lara Usmiani i mama nagrađenog Petra Jukića

Hina

„Zahvaljujem mladome Davidu Kuzmiću na pismu i odličnoj ideji koja me motivirala da pružim maksimalan poticaj učenicima koji briljiraju na pojedinačnim područjima hrvatskog jezika i povijesti. Humanističke su znanosti temelj društvenog i osobnog razvoja, one nam pomažu da očuvamo osobni i nacionalni identitet koji se prečesto gubi u globalizacijskim i drugim izazovima. Sve je to izvrsno prepoznao maturant David Kuzmić u svojem pismu u kojemu piše o važnosti povijesti i hrvatskog jezika za izgradnju nacionalne svijesti, pojma o sebi, opće kulture, kritičkog razmišljanja i drugih sastavnica identiteta”, izjavio je dr. sc. Ante Žužul.

Nagrada za mlade talente s područja fizike i matematike koju je 2015. utemeljio ugledni hrvatski znanstvenik Marin Soljačić nadahnula ga je da 2022. godine osnuje nagradu za vrhunski uspjeh na području humanističkih znanosti (hrvatskog jezika i povijesti).

Hrvatski jezik i povijest potiču nacionalnu svijest

Mladom je Đurđevčaninu Davidu Kuzmiću, inače strastvenom zaljubljeniku u povijest i hrvatski jezik, tijekom školovanja smetao drugorazredan tretman humanističkih znanosti u obrazovnom sustavu i javnom životu u odnosu prema sve traženijim STEM znanostima koje se intenzivno promiču.

U Nagradi dr. sc. Ante Žužul, koja je – piše u pismu – poput reflektora osvijetlila hrvatski jezik i povijest, David Kuzmić prepoznao je toliko željenu pažnju koja je napokon pridana školskim predmetima koji su ga zanimali. Upravo su ti predmeti najvažniji za izgradnju nacionalne svijesti koja se u današnje vrijeme sve više gura pod tepih i zapostavlja, posebno kad su mladi ljudi u pitanju, napominje David Kuzmić.

„Vaša me nagrada obradovala i ispunila zahvalnošću zbog toga što ste Vi, gospodine Ante Žužul, prepoznali da se takva nagrada mora osnovati i za humanističke predmete od najveće nacionalne važnosti jer su nagrade za predmete poput fizike, informatike i matematike već odavno postojale. Razmišljanje o toj nagradi u meni je pobudilo ideju koju sam odlučio podijeliti s Vama, ako je to ikako moguće, u nadi da će Vas možda inspirirati, da ovu iznimnu nagradu, za koju Vam iskreno i od srca zahvaljujem, odvedete na još višu razinu od one na kojoj ona već jest”, napisao je u pismu maturant koji ujesen počinje studij na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Zagreb, 24.07.2024 - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih nagradilo je najbolje maturante u više kategorija posebnim priznanjima, uz novčani iznos od 350 eura. Dodijelenje su i sljedeće nagrade, Nagrada Soljačić, Nagrada za informatiku, Nagrada Ante Žužul. Nagrade su dodijelili ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs i utemeljitelji nagrada. Na fotografiji Lara Usmiani, ministar Radovan Fuchs, bartul Zavorović, Vid Šarić.foto HINA/ Denis CERIĆ /dc

Lara Usmiani, ministar Radovan Fuchs, bartul Zavorović, Vid Šarić

Hina

Živeći u maloj sredini, David Kuzmić iskusio je manjak infrastrukture i prilika za dodatno proučavanje školskih predmeta iz društvene i humanističke skupine. Svoje je uspjehe na natjecanjima iz povijesti mogao zahvaliti vlastitu trudu i divnim profesorima koji su prepoznavali njegove strasti i davali mu prostor za rast. Iz maloga mjesta dolazi i nagrađena Lara Usmiani kojoj su njezini učitelji i nastavnici iz osnovne i srednje škole u Crikvenici također pružali veliku podršku.

Nagrada dr. sc. Ante Žužul – vjetar u leđa daljnjem školovanju

„Nagrada dr. sc. Ante Žužul dokazuje da se učenje doista isplati. Iza uspjeha na državnoj maturi ne stoje samo mjeseci ponavljanja školskoga gradiva nego sve godine osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. To ne znači da sam sebi uskratila vrijeme za opuštanje, druženje s prijateljima i komunikaciju na društvenim mrežama, ali sam ograničila vrijeme posvećeno zabavi. Zahvalna sam dr. sc. Anti Žužulu na nagradi i novčanom iznosu koji mi daju dodatni vjetar u leđa. Još nisam sigurna kako ću potrošiti novac, ali vjerojatno ću ga iskoristiti za daljnje školovanje koje od jeseni nastavljam na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojemu ću studirati lingvistiku i informacijske i komunikacijske znanosti”, istaknula je Lara Usmiani, maturantica Srednje škole Antuna Barca u Crikvenici.

Dodjela Nagrade dr. sc. Ante Žužul na svečanosti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih. Lara Usmiani i dr. sc. Ante Žužul

Lara Usmiani i dr. sc. Ante Žužul

Ustupljena fotografija

Lara voli čitati i s lakoćom je napisala esej na državnoj maturi s temom romana Zločin i kazna te osvojila maksimalan broj bodova. Teško joj je odgonetnuti zašto učenici ne vole lektiru i zašto su rezultati eseja jako slabi na ovogodišnjoj državnoj maturi. Problem nazire u brzom načinu komunikacije, površnom čitanju i oslanjanju na sažetke dostupne na internetu.

Skromna i vrijedna dobitnica Nagrade dr. sc. Ante Žužul u pisanju eseja osvojila je maksimalan broj bodova, iz obvezatnih predmeta dobila je ocjenu odličan i ima najbolji kombinirani rezultat iz hrvatskog jezika (96,36 posto) i povijesti (87,3 posto). O Lari ćemo sigurno još puno toga čuti, a zasigurno i o Nagradi dr. sc. Ante Žužul koja je dosad dodijeljena Danijelu Vukelji iz II. gimnazije u Zagrebu (2022.) i Dorotei Pešun iz Gimnazije Sisak (2023.).