Nikolina Repinac

Nikolina Repinac

Ustupljena fotografija
25.7.2024., 22:26
“POURING ART” NIKOLINE REPINAC

Ono što mi je važno u svakoj slici jest to da se osoba zaljubi u boje

Shvatila sam da me ova tehnika najbolje opisuje jer se u njoj vidi živost, energičnost, veselje, priča umjetnica

Osim organiziranja redovitih sastanaka članova Čitateljskog kluba, ugošćavanja polaznika slatinskih dječjih vrtića i učenika osnovnih škola te književnih susreta, Gradska knjižnica i čitaonica Slatina sve češće organizira i likovne izložbe pa tako postaje okupljalište i ljubitelja drugih, ponajprije likovnih umjetnosti. Trenutačno su na zidovima knjižnice i među policama s knjigama slike Nikoline Repinac, odgojiteljice u slatinskom Dječjem vrtiću Zeko, i to je njezina prva samostalna izložba. Nešto više o tim slikama i njihovu nastanku doznali smo od same autorice.

Kad i kako se kod vas pojavilo zanimanje za likovno stvaralaštvo?

- Umjetnost me zanima još od malih nogu. Ozbiljnije zanimanje za likovno stvaralaštvo pojavilo se tijekom studija Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, tijekom kojega smo, u vrijeme koronavirusa, na mail dobivali upute za zadaće u kojima smo se trebali okušati u raznim likovnim tehnikama. Tada smo dobivali i linkove za YouTube tutorijale.

Eksplozija boja (tehnika pouring art), Nikoline Repinac

Eksplozija boja (tehnika pouring art), Nikoline Repinac

Petar Žarković

Do tog trenutka nisam isprobavala likovne tehnike niti pratila YouTube tutorijale. Radeći zadaće, primijetila sam da me slikanje opušta i da mi se sviđa konačni rezultat. Te slike, zadaće sa studija, također su izložene na mojoj prvoj samostalnoj izložbi u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina, gdje se može vidjeti moj razvojni put od početka do danas. Likovnim stvaralaštvom počela sam se ozbiljnije baviti prije četiri godine.

U svome radu koristite tehniku dutch pours, tzv. nizozemskog prelijevanja, pouring art koju neki nazivaju umjetnošću prevlačenja ili botaničkog razlijevanja boja, fluidnosti i slično. Kako i zašto ste odabrali tu neobičnu tehniku rada?

- O ovoj neobičnoj tehnici rada sam čula od kolegice prije godinu dana kada smo pokazivale jedna drugoj svoje radove. Tehnika me je zainteresirala upravo zato što je neobična, ali meni su nedostajale žive boje. Prije dva mjeseca sam počela pratiti YouTube tutorijale o ovoj tehnici i tamo sam vidjela da boje na slikama s tom tehnikom mogu biti itekako žive. Shvatila sam da me ova tehnika najbolje opisuje jer se u njoj vidi živost, energičnost, veselje. Ova tehnika mi također odgovara jer oduvijek volim apstraktno, neobično, pomalo mistično. Također u pouring artu ili fluid artu postoje razne tehnike, poput dutch pour, botanical dutch pour, swipe technique, swipe and scoop technique, ring pour itd. Sve te tehnike mi omogućavaju jedno novo iskustvo prilikom stvaranja svake od slika. Osim toga, ovom tehnikom mogu puno eksperimentirati, a pigmenti koje želim dolaze do izražaja. Mogu imati ideju izlijevanjem boja, no konačan ishod ni meni nije potpuno poznat. Ono što mi je također zanimljivo je mogućnost ispuhivanja boje fenom, slamčicom ili pak ustima. Prstima se može dati osobni pečat svakoj slici. Važno je odrediti gustoću boja kako one ne bi samo skliznule sa slikarskog platna. Važno je znati koje su boje komplementarne i Ostwaldov krug boja kojim se objašnjava miješanje i kontrastnost boja kako ne biste dobili smeđe, mutne tonove.

Imate li uzore u slikarstvu?

 Srce i duša (tehnika swipe technique, fluid art), Nikoline Repinac

 Srce i duša (tehnika swipe technique, fluid art), Nikoline Repinac

Petar Žarković

- Uzor u slikarstvu mi je Rinske Douna, mlada (rođena 1987.), međunarodno poznata fluidna umjetnica iz Nizozemske, najpoznatija upravo po svojim nizozemskim preljevima, jedinstvenoj tehnici slikanja akrilom dutch pours, koju je sama razvila.

Kako odabirete teme za svoje slike?

- Teme za slike nastaju spontano, ali one ovise i o tehnici. Kod botanical dutch pours stvaraju se razni cvjetni motivi, kod ring pours postižu se razni efekti, a kod izlijevanja boja dolaze gotovo svemirski efekti. Ono što mi je važno u svakoj slici jest to da se osoba zaljubi u boje.

Koji su vam slikarski planovi?

- Što se slikarskih planova tiče, sa svojom poslovnom savjetnicom i menadžericom uskoro pokrećem svoj poslovni subjekt i poslovne stranice na Facebooku i Instagramu, što znači da se želim nastaviti razvijati i na tom polju.

I na kraju, kako biste predstavili Nikolinu Repinac?

- Završila sam srednju ekonomsku školu u Slatini te se zaputila u Rijeku, gdje sam završila Učiteljski studij i Studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Ornament (tehnika botanical dutch pour, fluid art), Nikoline Repinac

Ornament (tehnika botanical dutch pour, fluid art), Nikoline Repinac

Petar Žarković

U Rijeci sam provela 16 godina i stjecala iskustva u školi i vrtićima te radila brojne poslove tijekom studiranja preko studentskih ugovora. Nakon Rijeke odselila sam se u Zagreb, gdje sam odradila drugi stručni staž i gdje sam počela otkrivati sebe i sve ono što me zanima. Prije sedam mjeseci vratila sam se u svoj rodni kraj, u Slatinu, i radim kao odgojiteljica u dječjem vrtiću Zeko. U svom rodnom kraju sam se ponovno povezala s prirodom, koja mi je jako nedostajala svih ovih godina.