Umjetnik Marko Lončar predstavio se izložbom 16 radova u pet tehnika

Umjetnik Marko Lončar predstavio se izložbom 16 radova u pet tehnika

DRAŽEN BOTA
24.7.2024., 17:57
DOM HRVATSKIH BRANITELJA U VINKOVCIMA

Umjetnik Marko Lončar predstavio se izložbom 16 radova u pet tehnika

Vinkovački likovni umjetnik, Marko Lončar u povodu Dana grada Vinkovaca u Domu hrvatskih branitelja postavio je svoju treću samostalnu izložbu “Samo ponizni vide”, kojom predstavlja 16 djela rađenih u pet tehnika - ulje na platnu, ulje na staklu, akrilik, suhi pastel i kombinirana tehnika.

Kao slikar, umjetnički voditelj i organizator sudjelovao je na više od 40 zajedničkih likovnih kolonija i izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi su većeg formata i nastali su od 2015. do 2024., a izložba se može razgledati do 5. kolovoza.

- Naziv same izložbe je i naziv slike koja se nalazi na naslovnoj strani kataloga. Slika je iz ciklusa “Arkanđeli i demoni” i povezuje motive katedrale Notre Dame i velike crkve u Vinkovcima sv. Euzebija i Poliona. Na slici se nalaze arkanđeli Mihael, Rafael i Gabriel, koji su naslikani zlatnom i srebrnim bojom, a one su vidljive samo kada se poklekne ispred slike. Ponekad je u životu potrebno pogledati iz druge perspektive kako bi se vidio puni sjaj. Kod nje sam koristio zlato i srebro, zbog čega mi je tata rekao da pazim na odsjaj kod boja. Ja mu nisam vjerovao, no kad sam završio sliku, shvatio sam zašto je to rekao. Kad je na zidu pod normalnim osvjetljenjem, vidio sam smeđu i sivu, dok mi nije jednom ispao kist, kleknuo sam i pogledao gore te tada vidio zlato i srebro. Većina motiva slika vjerske je tematike, a za izložbu je napravljena i slika starog srušenog mosta u Privlaci kao i slika “Orion - Historia urbis Cibalae” koja spaja motiv Vinkovaca i Orion - pojašnjava autor Lončar, inače i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci, koji je svoju sliku naziva “Vjera u ravnici” darovao Domu Hrvatskih branitelja Vinkovci.

- Ovaj mladi umjetnik uvijek nas očara svojim djelima i u ime Grada Vinkovaca i cijele gradske uprave želim mu čestitati na otvorenju još jedne izložbe kojom će nas, vjerujem, ponovno oduševiti – rekla je u ime Grada Vinkovaca pročelnica Upravnog odjela za investicije fondova EU i imovine Katarina Vučić i proglasila izložbu u Domu hrvatskih branitelja otvorenom.

Voditeljica večeri bila je Mateja Lončar, u ime domaćina pozdravne govore održali su Damir Dujić, predsjednik koordinacije braniteljskih udruga VSŽ-a, i autor izložbe Marko Lončar, a za glazbeni su se ugođaj pobrinuli autorov otac, također slikar, Ivan Lončar - Žan i Edela na gitarama i usnoj harmonici instrumentalnim izvođenjem Žanovih autorskih pjesama.