Miro Gavran

Miro Gavran

24.7.2024., 17:58
MIRO GAVRAN

“Lutka” je izvedena i u Indiji

Komedija "Lutka" najprevođenijeg i najizvođenijeg hrvatskog autora Mire Gavrana premijerno je izvedena ovih dana u kazalištu Gaiety u indijskom gradu Shimla. Komediju je na hindi preveo Saurabh Srivastava, redatelj je Kedar Thakur, a u glavnim ulogama nastupaju Rupesh Bhimta i Yashvi Bhardwaj. Od praizvedbe u New Yorku u lipnju 2012. u Storefront & Bench Productions do danas imala je 28 svjetskih premijera: u SAD-u (četiri puta), Hrvatskoj, Slovačkoj (dvaput), Češkoj, Indiji (dvaput), Sloveniji, Danskoj, Kubi, Nizozemskoj i Australiji, Mađarskoj, Njemačkoj (četiri), Kosovu, Srbiji (triput), Bosni i Hercegovini, Turskoj i Austriji (dvaput). Prevedena je na engleski, njemački, poljski, češki, slovenski, ruski, slovački, danski, nizozemski, španjolski, albanski, mađarski, turski, kineski i hindi.

Gavran je ovu komediju napisao još 2012., a tematizira suživot 39-godišnjaka, kojeg je ostavila djevojka, sa ženom lutkom – humanoidnim androidom koji je konstruirala znanstvenica Barbara. Usamljeni muškarac pritom se nađe u brojnim duhovitim situacijama. Kroz suživot s lutkom postupno postaje svjestan pogrešaka zbog kojih ga je djevojka napustila. Publika pritom uviđa bit lošeg ponašanja prema ženama te nerazumijevanje koje muškarci često imaju prema njima. U svijetu koji se ubrzano razvija i gdje tehnološka postignuća sve više nadomještaju ljudske resurse, ova komedija istražuje granice između čovjeka i tehnologije. Gavran kroz duhovite i dirljive situacije prikazuje kako se čovjek može izgubiti u potrazi za savršenim partnerom, zaboravljajući pritom važnost stvarnih emocija i razumijevanja međuljudskih odnosa.

Komedija "Lutka" uvrštena je u Antologiju istočnoeuropske drame objavljenu na kineskom jeziku u Šangaju u izboru poznate bugarske teatrologinje Kaline Stefanove. Prozni i kazališni tekstovi Mire Gavrana do sada su prevedeni na 42 jezika. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 430 kazališnih premijera, na svim kontinentima, a njegove predstave imale su više od četiri milijuna gledatelja. Jedini je živući dramatičar na svijetu kome su u čak pet zemalja organizirali kazališni festival GavranFest njemu posvećen. Petnaesto izdanje GavranFesta održat će se u studenom ove godine prvi put u Münchenu.