slavonija...vinkovci...15.11.2023.dvoriste gradske knjiznice i citaonice je poslije djecijeg igralista dobilo i nekoliko desetaka sadnica drveca;foto Gordan Panić
Gordan Panić
21.7.2024., 21:02
GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA VINKOVCI

Spomen-ploča u spomen na prvu Knjižnicu i Hrvatski dom

Na zgradi Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, otvorenoj prije godinu dana, u subotu je otkrivena spomen-ploča u spomen na Vinkovačku knjižnicu i Hrvatski dom, koji su od 1897. odnosno 1912. godine djelovali na tom mjestu dok zgrada nije u Domovinskom ratu spaljena i potpuno uništena.

Povjesničar Zlatko Virc podsjetio je kako je Vinkovačka knjižnica 1903. preimenovana u Hrvatsku knjižnicu, a 1912. godine u njoj je bio osnovan i Hrvatski dom, za potrebe čijeg je rada iste godine kupljena tadašnja vinkovačka gostionica "Crni konjić".

- Možemo biti ponosni što smo imali i Knjižnicu i Hrvatski dom, koji su, nažalost, izgorjeli i uništeni u Domovinskom ratu, ali se sada na njihovu mjestu nalazi ova velebna zgrada nove knjižnice - kazao je Virc.

Voditelj Znanstvenog odjela Gradske knjižice i čitaonice Vinkovci Tihomir Marojević rekao je kako je Hrvatski dom bio središte svih zbivanja u Vinkovcima, a njegovo srce činila je Hrvatska čitaonica.

- Prve izložbe, prvi glasovir bili su u Hrvatskom domu i iz tih aktivnosti razvijale su se likovne, kazališne i glazbene djelatnosti iz kojih su poslije proizišle današnja Galerija likovnih umjetnosti Slavka Kopača, Glazbena škola Josipa Runjanina i Gradsko kazalište Joze Ivakića - napomenuo je Marojević.

Govoreći o značenju Vinkovačke odnosno Hrvatske čitaonice, Marojević je posebice istaknuo kako je još 1937. godine u sklopu knjižnice u Vinkovcima djelovao Dječji odjel, koji će još dugo godina biti jedini knjižnički odjel takve vrste u Hrvatske, jer je idući osnovan tek 1952. u Zagrebu.

Spomen-ploču zajednički su otkrili Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik i Zvonimir Liščić, predsjednik Udruge "Vinkovački šokački rodovi", koja je i inicirala njezino postavljanje.

Nakon Drugog svjetskog rata zgrada je izgubila naziv Hrvatski dom, te su u njoj nastavili djelovati Gradska knjižnica i čitaonica te kino "Crvena zvijezda". U noći sa 16. na 17. rujna 1991. u topničkom napadu pobunjenih Srba i Jugoslavenske narodne armije zgrada je zapaljena i potpuno izgorjela, a s njom i fond od oko 75.000 knjiga, vrijednih rukopisa i umjetnina.

Prošle godine, za Dan grada, na njezinu je mjestu svečano otvorena nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, trenutačno najsuvremenije i najmodernije hrvatske knjižnice.