Atalanta roman
18.7.2024., 18:10
"Atalanta"

Bestseller Jennifer Saint objavljen na hrvatskom

Književna uspješnica „Atalanta“ autorice Jennifer Saint, koja oživljava svijet bogova i smrtnika objavljen je u hrvatskom prijevodu, u izdanju zagrebačkog nakladnika Mozaik knjiga.

Budući da se rodila kao djevojčica, a ne kao dugo priželjkivani sin, Atalanta je još kao maleno djetešce ostavljena na obroncima planine da umre, no uspijeva preživjeti, isprva pod okriljem medvjedice, a potom pod budnim okom božice Artemide.

Odrasta divlja i slobodna, uz samo jedan uvjet: pristane li na udaju to će značiti njezinu propast. Kada joj Artemida pruži priliku da se pridruži Argonautima, najhrabrijim borcima Helade, Atalanta je objeručke prihvaća, što joj donosi gotovo nepremostive izazove, stoji u opisu radnje knjige.

Kako se ističe, autorica, udijelivši glas protagonisticama tih klasičnih priča čiji su glasovi stoljećima bili utišani i zanemareni, progovara o ženskoj snazi i unutarnjem bogatstvu, posebice onda kada su iste suočene sa srdžbom i razdražljivošću muških božanskih i herojskih figura.

"Jennifer Saint vješto oslikava svijet bogova i smrtnika koji oživljava pred našim očima, dok nas uvlači u vrtlog strasti, izdaje i junaštva. Pripovijedajući priču o ženi koja je odbijala biti ograničena, Saint iznova uvrštava Atalantu među najveće junakinje grčke mitologiji, gdje ona i pripada", dodaje se.

"Atalanta" je bestseller Sunday Timesa, osvojio je publiku i kritiku te brojne nominacije za književne nagrade, među ostalim i onu Goodreadsa. Na hrvatski ga je prevela Ivona Širol.

Saint je, nakon što je trinaest godina radila kao profesorica engleskog jezika u srednjoj školi, napisala „Arijadnu“, roman koji pripovijeda već poznati mit o Tezeju i Minotauru, a potom i romane „Elektra“ i „Hera“.