Izložba Dražen Bota

Izložba "Čaje" Dražena Bote

Dražen Bota
16.7.2024., 19:23
VINKOVAČKI FOTOGRAF

Bota izlaže u Osijeku, Drenovcima i u Zagrebu

Izložba “Čaje” u atraktivnom je prostoru Galerije specijalne policije u Zagrebu

Vinkovački fotograf Dražen Bota može se pohvaliti trima izložbama fotografija koje upravo traju, a otvorene su u Osijeku, Drenovcima i, najnovija, u Zagrebu.

Izložba "Babilon" otvorena je 16. svibnja na Filozofskom fakultetu u Osijeku, "Sjećanje vode" dan poslije u Drenovcima, a treća, "Čaje" je na poziv 48. Međunarodne smotre folklora postavljena u Zagrebu. Ova je izložba prvo predstavljena na 25. manifestaciji "Sve se čaje okupiše" u Ivankovu, gdje se tradicionalno okupljaju čaje, osobe važne u slavonskim i šokačkim svatovima jer oni "upravljaju" svatovima, dajući ton i šlagvort tamburašima. Izložba "Čaje" postavljena je u atraktivnom prostoru Galerije specijalne policije u Zagrebu, otvorena 2. srpnja, a može se pogledati do 21. srpnja.

Izložba Dražen Bota

Izložba Dražena Bote

Dražen Bota

- Riječ je o sudionicima manifestacije održane 2010. godine čiji su portreti interpolirani u imaginarni fotostudio s tipičnim kabinet portretom. Znači, interpolirane su stare pozadine, što je stvorilo nekakav duh fotografija kakve nalazimo u starim albumima – objašnjava Bota.

Izložba u Ivankovu izuzetno je dobro primljena kod publike koja prati manifestaciju, a kako se "dobar glas daleko čuje", na kraju je stigao i poziv za predstavljanje na 58. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu.

- Za ovu prigodu sam proširio ivankovačku izložbu novim fotografijama jer sam u Zagrebu dobio lijepi izložbeni prostor koji je dopuštao još fotografija i još većih formata. Tako sam, uz prvih 20, učinio još šest studijskih portreta drugih meni dragih čaja, također velikog formata. Budući da Galerija specijalne policije na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu ima i izloge i gleda prema ulici, dodao sam još šest fotografija za izloge čaja snimljenih na terenu. Tako da izložbu u Zagrebu čine 32 fotografije velikog formata – kaže Dražen Bota dodajući kako je osvrt o liku čaje za izložbu napisala Ksenija Petričić.

“Babilon" sadrži crno-bijele fotografije s prikazima prirode i one gdje su u središtu građevine i može se pogledati do listopada.

- Nastala je u suradnji Filozofskoga fakulteta i Ogranka Matice hrvatske u Osijeku, a na inicijativu Ivana Loinjaka, koji me je zamolio da predstavim svoje fotografije u galerijskom prostoru u hodniku fakulteta kao motivaciju za estetska promišljanja studenata i njihove vježbe. Ponudio sam ciklus "Babilon", što se pokazalo kao odličan izbor, isto kao i mjesto, hodnik koji je vrlo protočan, a publika je zainteresirana i sklona takvim sadržajima. Ciklus "Babilon" fotografski je meni najkompletnija cjelina koju sam do sada predstavio i drago mi je da ju prepoznaju i u drugim sredinama i na drugim razinama i da živi kroz nove izložbe – pojašnjava Dražen Bota.

Izložba Dražen Bota

Izložba Dražena Bote

Dražen Bota

Izložba "Sjećanje vode" u Pastoralnom centru u Župi sv. Mihaela u Drenovcima postavljena je na inicijativu udruge "Duhovno hrašće" i predsjednika Andrije Matića, u povodu 10. godišnjice katastrofalne poplave u Cvelferiji.

- Posebnost tih fotografija je što ne prikazuju vodu i kuće pod vodom, već su to nekakve crtice zabilježene nakon što se voda povukla: velike kugle nastale kotrljanjem kroz vodu gline otrgnute od nasipa i odnesene daleko, kukuruz koji je niknuo iz pijeska, kosturi riba na oranici, školjke u žitu, povaljano žito prekriveno osušenim muljem… - kaže Bota dodajući kako je posebnost ove izložbe i istoimena fotografsko-lirska knjižica koja ju prati, suautora Dražena Bote i Gorana Rema.

Izložba "Čaje" Dražena Bote

Izložba "Čaje" Dražena Bote

- Prvotno to je trebao biti katalog izložbe s tekstom Gorana Rema. Na kraju dobili smo jedan zanimljiv spoj fotografije i lirskog osvrta jer je Goran, nakon dužeg razmatranja fotografija, na svaku od njih odgovorio svojim lirskim osvrtom. Želja nam je u budućnosti izdati to kao pravu lirsko-fotografsku zbirku, tako da se nadam i tome proširenom izdanju gdje će biti svi osvrti i sve fotografije – najavljuje Bota. n