grožđe grozd
PEXELS
2.10.2025., 18:15
Gastro kutak

Iskoristite grožđe za jednostavna, ali vrlo ukusna jela

Pogača

Sastojci za 8 osoba: 500 g brašna, 300 g vode, 1 žlica maslinovog ulja, 1 žlica šećera, 5 g suhog kvasca, 800 g crno grožđe sorte canaiolo ili sangiovese, 6 žlica šećera

Priprema: U posudu staviti brašno i kvasac te dodati polovicu šećera. Ulijevati vodu u tankom mlazu, miješajući vilicom. Dodati ulje i sol te rukama umijesiti glatko, homogeno i kompaktno tijesto. Tijesto i zdjelu premazati uljem, pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom dok ne udvostruči volumen (oko 3 sata). Za to vrijeme oprati i dobro posušiti bobice grožđa. Kad se tijesto digne, podijeliti ga na dva jednaka dijela. Prvi dio razvaljati u pravokutnik, nauljiti lim za pečenje (38 × 28 cm), staviti prvi dio tijesta, te rasporediti 2/3 grožđa pomiješanog s polovinom šećera. Razvaljati drugi dio tijesta i pokriti grožđe. Dobro pritisnuti rubove prstima. Premazati s malo maslinova ulja, rasporediti preostalo grožđe i posuti ostatkom šećera. Pokriti folijom i pustiti da se diže još oko 2 sata. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C od 25 do 30 minuta, dok lijepo ne porumeni. Poslužiti mlako. Pogača s grožđem čuva se na sobnoj temperaturi, u dobro zatvorenoj vrećici, najviše 3 dana.

Sladoled

Sastojci za 800 g: 500 g grožđa sorte Isabella (fragola), 250 g kondenziranog mlijeka, 200 ml slatkog vrhnja, po želji keksi za dekoraciju.

Priprema: Bobice grožđa odvojiti i potopiti u hladnu vodu kako biste uklonili eventualne nečistoće. Ocijediti i staviti u posudu kuhinjskog miksera. Gožđe pretvorite u pire i procijedite kroz gusto cjedilo kako biste uklonili koštice i ostatke kožice. Pire treba biti gladak i gust. Dobiveni pire u posudi pomiješati s ohlađenim kondenziranim mlijekom. Vrhnje istući mikserom u čvrsti šlag koji ćete postupno dodati u smjesu, miješajući laganim pokretima odozdo prema gore. Nastavite dok ne dobijete homogenu kremu ujednačene boje i teksture. Ulijte sladoled u dobro ohlađeni pravokutni aluminijski kalup, pokrijte prozirnom folijom i stavite u zamrzivač na najmanje 6 sati, kako bi se smjesa stisnula i povezala. Sladoled poslužiti s keksićima.

Kuglice od sira i grožđa

Sastojci za 4 osobe: 200 g bijelog grožđa, 200 g krem sira, 4 žlice ribanog parmezana, sol, po želji sjeckanih badema i/li pistacija.

Priprema: Grožđe oprati, odvojiti od stabljike i ostaviti da se posuši na kuhinjskom ručniku. U posudi pomiješati krem sir i parmezan te dodati soli koliko vam odgovara. Oblikovati loptice i u svaku utisnuti zrno grožđa. Prema potrebi dodati još sira. Svaku kuglicu uvaljati u sjeckane bademe ili pistacije. Poslužiti odmah. Možete koristiti koje god grožđe želite, a umjesto badema i pistacija mogu se koristiti i sjeckani tostirani lješnjaci.

Salata od
piletine i grožđa

Sastojci za 4 osobe: 1 velika stabljika celera, 1/2 srednjeg crvenog luka, 1/2 šalice crvenog grožđa bez koštica, 1/2 srednjeg limuna, 4 grančice svježeg kopra ili sušeni, 450 g kuhanog pilećeg mesa, 1/2 šalice grčkog jogurta, 1/4 šalice majoneze, 1 i 1/2 žličice Dijon senfa, sol, papar

Priprema: Za ovaj recept možete koristiti ostake piletine iz juhe ili od pečenja. Ili jednostavno skuhajte 500 g pilećih prsa. Meso narezati na komadiće. Nasjeckati stabljiku celera, sitno nasjeckati ljubičasti luk. Ako su bobice grožđa veće, treba ih narezati na polovice. Iscijediti pola limuna. Kopar nasjeckati. U posudi pomiješati meso i pripremljeno povrće i voće. U posudici pomiješati limunov sok, majonezu, jogurt i senf. Dresingom preliti salatu, dobro promiješati i po potrebi začiniti solju i svježe mljevenim paprom. Salatu možete priremiti ranije i čuvati do 2 dana u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi.