kiseljenje povrća
PEXELS
19.9.2025., 18:30
sitni trikovi

Savjeti za pripremu zimnice: Bistra voda u staklenkama

Tijekom pripreme zimnice mnogim se domaćicama događa da se nakon nekoliko tjedana voda u staklenkama zamuti. Iako to ne mora značiti da je zimnica pokvarena, sitni trikovi mogu vam pomoći da povrće ostane čvrsto, ukusno i da voda u staklenci bude bistra do samog kraja zime.

Najčešći uzrok mutne zimnice je nedovoljno čista staklenka ili slab proces sterilizacije. Nekada se događa i da povrće prije korištenja nije dobro oprano, kao i da odnos soli i vode nije pravi, pa se zimnica zamuti.

Jedan od korisnih savjeta je da u svaku staklenku ubacite nekoliko zrna papra, nekoliko listova vinove loze i manji korijen hrena. Ti dodaci ne samo da čuvaju bistrinu vode već daju i poseban okus povrću. Dodatni je savjet da se na vrh svake staklenke ulije malo vinskog octa, što također štiti od kvarenja i pojave mutnoće.

Ako želite biti sigurni da će voda ostati bistra, korisno je da stavite i nekoliko kriški kruha ili nekoliko bobica grožđa u bure tijekom fermentacije, a zatim ih izvadite nakon nekoliko dana. Ovaj postupak pomaže da se proces završi prirodno, bez mutne vode. Uz nekoliko sitnih dodataka vaša zimnica moći će odstajati tijekom cijele zime te ostati bogatog ukusa.