RIŽOTO OD CIKLE
arhiva
26.6.2025., 8:04
Gastro kutak

Cikla je ukusna ružičasta kraljica na svakom tanjuru. Donosimo vam recepte

Juha od cikle

Težina: Jednostavno
Vrijeme: 15 min
Sastojci: 120 g cikle, 30 g indijskih oraščića, 75 g korijena celera, 1 režanj češnjaka, 1 čajna žličica suhog delikatesnog kvasca, prstohvat soli, prstohvat sjemenki kima, 5-6 zrna crnog papra, 400 ml vode
Priprema: Narežite ciklu i celer na sitno. Stavite sve sastojke u lonac i prelijte ih vrelom vodom. Ostavite da odstoji poklopljeno oko 10 minuta te zatim izblendajte u blenderu do glatke teksture. Po želji poslužite uz tostirane suncokretove sjemenke ili sezam.

Rižoto od cikle

Težina: jednostavno
Vrijeme: 40 min
Sastojci: 1 l povrtnog temeljca, 1 jušna žlica maslinovog ulja, 1 luk, 3 režnja češnjaka, 350 g sirove cikle, 250 g riže za rižoto, 100 ml bijelog vina, 50 g maslaca, parmezan
Priprema: Zagrijte povrtni temeljac i pustite na laganoj vatri kako bi bio topao dok kuhate rižoto. Usitnite luk i češnjak, a ciklu ogulite i izrežite na kockice ili naribajte. Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi te pirjajte luk i ciklu dok ne omekšaju, 6-8 minuta. Pred kraj dodajte češnjak i sve skupa još kratko pirjajte. Zatim dodajte rižu i sve skupa pirjajte još nekoliko minuta. Ulijte vino i pustite da prokuha par minuta, a zatim smanjite vatru. Kada se ta tekućina upije, dodajte zaimaču temeljca. Ponavljajte ovaj postupak dok ne iskoristite većinu temeljca ili dok se riža ne skuha. Po želji začinite solju i paprom. Pred kraj u rižoto ubacite maslac i malo parmezana te, ako želite, ukrasite svježim peršinom prije serviranja.

Špageti s ciklom

Težina: jednostavno
Vrijeme: 45 min pečenja, 15 min pripreme
Sastojci: 250 g integralnih špageta, 3 cikle (mogu biti i konzervirane), 4 češnja češnjaka, 50 ml maslinovog ulja, 50 g lješnjaka, 3 žličice limunovog soka, sol i papar po ukusu, parmezan, bosiljak
Priprema: Ciklu ispecite u pećnici u aluminijskoj foliji s malo ulja, vode, soli i papra na 200°C, oko 45 minuta. Kad je cikla skoro gotova, skuhajte špagete. U blenderu izmiksajte oguljenu ciklu, lješnjake, češnjak, malo parmezana, maslinovog ulja, malo limunovog soka i vode u kojoj se kuhala tjestenina. Začinite smjesu solju i paprom (ili začinima po volji). Pomiješajte špagete s umakom dok se dobro ne povežu. Servirajte s malo parmezana i listićima svježeg bosiljka.

 

Humus od cikle

Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 min
Sastojci: 800 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog, 600 g kuhane cikle, ocijeđene, 2 češnja češnjaka, 2 žlice tahinija, 100 ml maslinova ulja, 2 velike žlice limunova soka
Priprema: Slanutak, ciklu, češnjak, tahini, ulje i sok od limuna ubacite u multipraktik ili blender s prstohvatom soli. Usitnjavajte sastojke dok ne dobijete glatku smjesu – dodajte još soli ili limuna ako je potrebno. Servirajte s povrćem, sirovim ili pečenim i kapljicom maslinova ulja za ukras. D.Bauk n