
Uskrsna jela - Vege recepti za prste polizat’
Imamo ideje za par jednostavnih uskrsnih jela koja vrlo lako mogu biti vegetarijanska, a njima ćete oduševiti svoje goste
Dolazi vam vegetarijanac, ili nekoliko njih na uskršnji ručak, a vas brine čime ćete ih poslužiti? Vjerujte, to nije nikakav razlog za brigu jer gladni sigurno neće biti! Zapravo, svaka osoba koja je odabrala vegetarijansku prehranu u tom trenutku očekuje dvije stvari - kreativnost i opuštenost, jer sigurno nikome ne žele biti na teret! Stoga, umjesto da očajavate, imamo ideje za par jednostavnih uskrsnih jela koja vrlo lako mogu biti vegetarijanska, a njima ćete oduševiti svoje goste. Recimo, jedno od jela kojima se brojni vesele je tradicionalni goranski uskrsni nadjev. Uz malo kreativnosti možete ga napraviti u vegetarijanskoj varijanti - sve što trebate napraviti je zamijeniti meso sa seitanom. Također, tko kaže da francusku salatu ne mogu jesti i vegani? Ne štedite na mladom luku i svi će biti sretni, zadovoljni i siti!
Vege nadjev
Sastojci:
250 g seitana
(nasjeckanog na sitne kockice)
10 - 12 jaja
1 veći luk (sitno nasjeckan)
par komada zelenog dijela mladog
luka (nasjeckanog)
3-4 režnja češnjaka
(sitno sjeckana ili zgnječena)
3 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)
150 g starog kruha (narezanog na kockice)
2 žlice soja umaka
2 žličice dimljene paprike
1/2 žličice mljevenog kima (po želji)
šaka svježeg peršina (sitno sjeckanog)
sol i papar po ukusu
malo krušnih mrvica po potrebi
(za povezivanje smjese)
PRIPREMA:
Na ulju prodinstajte luk dok ne postane staklast, dodajte češnjak i kratko popržite. Zatim dodajte seitan, soja umak, dimljenu papriku, kim po želji, sol i papar. Pirjajte 5-10 minuta da se sve lijepo poveže i seitan lagano zapeče. U velikoj zdjeli pomiješajte pirjanu smjesu, kruh, razmućena jaja i peršin. Ako je smjesa premekana, dodajte malo krušnih mrvica da se lakše oblikuje. Napunite umjetni ovitak smjesom, te pripazite da ga ne prepunite jer imajte na umu da će jaja kuhanjem dobiti na volumenu - radije koristite više ovitaka. Kuhajte oko sat do sat i pol vremena, i svako toliko ga bocnite čačkalicom ili vilicom ne bi li izašao višak zraka.
Tradicionalna pinca
Sastojci:
500 g glatkog brašna
1 kocka svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog kvasca
100 ml mlakog mlijeka
100 g maslaca
100 g šećera
2 jaja + 1 žumanjak (za premazivanje)
naribana korica jednog limuna
naribana korica jedne naranče
1 žlica ruma (ili rakije, po želji)
prstohvat soli
1 vanilin šećer
malo grožđica (po želji)
PRIPREMA:
U mlakom mlijeku razmutiti kvasac, malo šećera i brašna te ga pustiti da se aktivira, oko 10-15 minuta. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, korice limuna i naranče, rum, jaja i dignuti kvasac. Umijesite tijesto (rukom ili mikserom s kukama), a zatim dodajte otopljeni maslac i mijesite dok ne dobiješ mekano, glatko tijesto koje se ne lijepi. Tijesto pokrijte i ostavite da se diže na toplom sat i pol do dva, dok ne udvostruči volumen. Nakon toga, lagano ga premijesite, oblikujte okruglu pogaču, stavi na lim s papirom za pečenje, a po želji možete napraviti klasični rez u obliku križa (škarama ili nožem). Pokrijte pogaču i pustite da se diže još kojih pola sata do 45 minuta. Premažite žumanjkom, i pecite na 170-180 °C oko 30-40 minuta dok ne dobije zlatnu boju (ako brzo tamni, prekrijte pogaču folijom).
* za vegansku varijantu, jaja zamijenite sa dvije žlice mljevenih lanenih sjemenki pomiješanih sa šest žlica vode (ostavite 10 minuta da nabubre), mlijeko zamijenite biljnom varijantom poput zobenog ili bademovog, a maslac s biljnim margarinom ili kokosovim uljem
Namaz od pečene
paprike i svježeg sira
Sastojci:
2 pečene crvene paprike
(oguljene)
150 g svježeg sira
1 žlica maslinovog ulja
1 režanj češnjaka
sol i papar po želji
malo dimljene paprike
PRIPREMA:
Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete kremasti namaz, te poslužite uz topli kruh.
* za vegansku varijantu, svježi sir zamijenite svježim tofuom
Francuska salata
Sastojci:
3 srednja krumpira
2 mrkve
150 g graška
(može i smrznuti)
3-4 kisela krastavca
2 kuhana jaja
200 g majoneze
1 žličica senfa
sol i papar po ukusu
PRIPREMA:
Mrkvu i krumpir ogulite, operite i narežite na kockice jednake veličine. Skuhajte ih u slanoj vodi dok ne omekšaju (ali da ne budu kašasti), a grašak kratko skuhajte u posebnom loncu, ne više od pet do sedam minuta. Stavite povrće da se hladi. Zatim ih stavite u veću zdjelu, te dodajte na kockice narezane kisele krastavce, jaja, majonezu, senf, sol i papar. Lagano promiješajte, no pripazite da se povrće ne zgnječi. Pokrijte poklopcem ili folijom i stavite u hladnjak na barem jedan sat prije posluživanja da se okusi prožmu.
* za vegansku varijantu, jaja izbacite, a umjesto njih za teksturu možete dodati malo tofua po želji. Majonezu zamijenite biljnom majonezom, a po želji dodajte i žličicu jabučnog octa te prstohvat kurkume ako želite dobiti žućkastu boju n