
Blagdanska tradicija ali s malim modernim odmakom
Namirnice koje volite pripremati pokušajte ove godine “upakirati” malo drukčije
Uskrsni stol tradicionalno krase pisanice, mladi luk, kuhana šunka i domaći kruh koji će se na njemu naći u jutarnjim satima dok se za ručak u primorskim krajevima priprema janjetina s krumpirom uz neizostavni mladi luk. Naš prijedlog je da se ovog Uskrsa držite tradicije, ali s modernim odmakom. Pisanice sakrijte u peciva, šunku omotajte lisnatim tijestom, a umjesto cijelog janjeta, specite plećke, ali ih prije toga marinirajte u zanimljivom pikantnom umaku. Na kraju se zasladite jednostavnom, ali maštovito ukrašenom tortom od sira.
Peciva s iznenađenjem
VRIJEME: 1 sat i 10 min /
TEŽINA: srednje
SASTOJCI ZA 8 KOMADA
300 g glatkog brašna
40 g ribanog parmezana
20 g šećera
15 g svježeg kvasca
2 žutanjka
8 jaja
30 g maslaca
sol, papar
voda
PRIPREMA
U posudi pomiješati 100 g brašna, 100 g mlake vode i 10 g smrvljenog kvasca. Posudu sa smjesom pokriti vlažnom krpom i pustiti da se diže 6 sati (može i preko noći). Po isteku vremena dodati još 100 g brašna, 2 žutanjka, preostali smrvljeni kvasac, šećer i 30 g omekšalog maslaca. Zamijesiti tijesto i pustiti ga da se diže 45 minuta. Po isteku vremena umijesiti preostalo brašno, parmezan i prstohvat mljevenog papra. Tijesto mijesiti toliko dugo dok ne postane glatko i elastično. Tijesto podijeliti na osam loptica i pustite ih da se dižu 20-ak minuta. Osam jaja kuhati 6 minuta, ohladiti i očistiti. Od svake kuglice odvojiti malo tijesta koje će služiti za ukrašavanje. Od tijesta oblikovati 8 diskova i na svaki položiti jaje. Omotati ga tijestom i na vrh staviti kuglicu tijesta, ili ako želite napravite kuglicu i uši da izgleda kao zečić. Pustiti da se dižu još pola sata. Peciva pecite na 170 stupnjeva 20-ak minuta. Poslužiti mlaka uz svježe povrće ili uskrsnu šunku.
Lisnato sa šunkom i šparogama
VRIJEME: 45 min/TEŽINA: srednje
SASTOJCI za 8 osoba:
250 g šunke u komadu
100 g sira gauda
150 g šparoga
500 g lisnatog tijesta
2 žutanjka
po želji sezam
PRIPREMA:
Šunku i sir narezati na prutiće. Šparoge blanširati i posušiti. Tijesto razvaljati i rezati na trokute. Svaki trokut po rubu premazati žutanjkom, na njega položiti nekoliko šparoga, prutić šunke i sira te zarolati. Ponovo premazati žutanjkom, posuti sezamom i peći oko 30 min na 200 stupnjeva. Poslužiti uz umak od hrena, ili jogurta. Na sličan način lisnato možete puniti i nekim drugim povrćem poput blitve ili raštike.
Janjeća plećka
s pikantnim umakom
VRIJEME: 1 sat i 20 min pripreme
+ 2 sata za mariniranje/TEŽINA: srednje
SASTOJCI ZA 6 osoba:
2 janjeće plećke
50 g suhog crnog vina
3 komada rajčice pelat
3 velika krumpira
2 crvene paprike
1 kapula
1 batat
češnjak
dimljena paprika
sol, ružmarin, timijan
maslac
maslinovo ulje
PRIPREMA:
Za početak pripremite marinadu. U blender ubaciti očišćenu crvenu papriku, pelate, oguljeni režanj češnjaka, crno vino i 15 g dimljene mljevene paprike. Dobivenom smjesom premazati janjeće plećke te ih staviti u hladnjak da se mariniraju dva sata ili čak preko noći. Kada se meso mariniralo, krumpire i batat oguliti i narezati na komade. Začiniti solju, maslinovim uljem, ružmarinom i timjanom, a među njih ubaciti i nekoliko režnjeva neoguljenog češnjaka. Krumpire staviti u posudu za pečenje. Marinadu žlicom skinuti s plećki, skupiti u posudicu, dodati joj žličicu maslaca i reducirati na laganoj vatri 10-ak minuta. Plećke posoliti i dobro nauljiti. Staviti u posudu za pečenje s 2 neočišćene glavice češnjaka, nekoliko grančica timjana i ružmarina. Peći 40 min na 200 stupnjeva, mažući ih svakih 15 minuta s marinadom. Povremeno ih okrenite kako bi se ravnomjerno spekle. Istovremeno speći i krumpir. Posljednjih 5 minuta podići temperaturu na 250 kako bi se formirala korica. Pustiti da se meso kratko odmori te poslužiti s krumpirom i preostalim umakom.
Uskrsni cheesecake
VRIJEME: 30 min priprema, 3 sata hlađenja /
TEŽINA: jednostavno
SASTOJCI ZA 8 OSOBA:
200 g petit keksa
100 g maslaca
500 g sira mascarpone
200 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
8 g želatine u listićima
čokoladna jaja ili čokolada
različita šarena jaja za dekoraciju
PRIPREMA:
Usitniti kekse i pomiješati ih s otopljenim maslacem. Dno kalupa promjera 22 do 24 cm obložiti papirom za pečenje, a rubove prijanjajućom folijom. Na dno kalupa rasporediti kekse s maslacem, dobro utisnuti i staviti u hladnjak da se stisne. Namočiti listiće želatine. Od ukupne količine vrhnja odvojiti 20 ml, lagano ga zagrijati te u njemu otopititi namočenu i ocijeđenu želatinu. Od ostatka vrhnja napraviti šlag. U posudi pomiješati mascarpone, šećer i prahu i vrhnje sa želatinom. Dio čokoladnih jaja usitniti nožem te umiješati u kremu. Zatim lagano umiješati šlag. Dobivenu kremu rasporediti na kekse i tortu staviti u hladnjak na 2 do 3 sata. Kada se krema stisla, tortu izvaditi iz hladnjaka, pažljivo ukloniti rub kalupa te dekorirati čokoladnim i šarenim jajima. U ovom dijelu mogu sudjelovati i djeca. Ako želite za bazu možete koristiti i čokoladne kekse, a umjesto mascarponea možete koristiti i neki drugi krem sir.