kruščići s jajima
YOUTUBE
19.4.2025., 11:00
Uskrsna trpeza

Blagdanska tradicija ali s malim modernim odmakom

Namirnice koje volite pripremati pokušajte ove godine “upakirati” malo drukčije

Uskrsni stol tradicionalno krase pisanice, mladi luk, kuhana šunka i domaći kruh koji će se na njemu naći u jutarnjim satima dok se za ručak u primorskim krajevima priprema janjetina s krumpirom uz neizostavni mladi luk. Naš prijedlog je da se ovog Uskrsa držite tradicije, ali s modernim odmakom. Pisanice sakrijte u peciva, šunku omotajte lisnatim tijestom, a umjesto cijelog janjeta, specite plećke, ali ih prije toga marinirajte u zanimljivom pikantnom umaku. Na kraju se zasladite jednostavnom, ali maštovito ukrašenom tortom od sira.

Peciva s iznenađenjem

VRIJEME: 1 sat i 10 min /
TEŽINA: srednje

SASTOJCI ZA 8 KOMADA

 

300 g glatkog brašna

40 g ribanog parmezana

20 g šećera

15 g svježeg kvasca

2 žutanjka

8 jaja

30 g maslaca

sol, papar

voda

 

PRIPREMA

U posudi pomiješati 100 g brašna, 100 g mlake vode i 10 g smrvljenog kvasca. Posudu sa smjesom pokriti vlažnom krpom i pustiti da se diže 6 sati (može i preko noći). Po isteku vremena dodati još 100 g brašna, 2 žutanjka, preostali smrvljeni kvasac, šećer i 30 g omekšalog maslaca. Zamijesiti tijesto i pustiti ga da se diže 45 minuta. Po isteku vremena umijesiti preostalo brašno, parmezan i prstohvat mljevenog papra. Tijesto mijesiti toliko dugo dok ne postane glatko i elastično. Tijesto podijeliti na osam loptica i pustite ih da se dižu 20-ak minuta. Osam jaja kuhati 6 minuta, ohladiti i očistiti. Od svake kuglice odvojiti malo tijesta koje će služiti za ukrašavanje. Od tijesta oblikovati 8 diskova i na svaki položiti jaje. Omotati ga tijestom i na vrh staviti kuglicu tijesta, ili ako želite napravite kuglicu i uši da izgleda kao zečić. Pustiti da se dižu još pola sata. Peciva pecite na 170 stupnjeva 20-ak minuta. Poslužiti mlaka uz svježe povrće ili uskrsnu šunku.

lisnato tijesto
PEXELS

Lisnato sa šunkom i šparogama

VRIJEME: 45 min/TEŽINA: srednje

SASTOJCI za 8 osoba:

 

250 g šunke u komadu

100 g sira gauda

150 g šparoga

500 g lisnatog tijesta

2 žutanjka

po želji sezam

PRIPREMA:

 

Šunku i sir narezati na prutiće. Šparoge blanširati i posušiti. Tijesto razvaljati i rezati na trokute. Svaki trokut po rubu premazati žutanjkom, na njega položiti nekoliko šparoga, prutić šunke i sira te zarolati. Ponovo premazati žutanjkom, posuti sezamom i peći oko 30 min na 200 stupnjeva. Poslužiti uz umak od hrena, ili jogurta. Na sličan način lisnato možete puniti i nekim drugim povrćem poput blitve ili raštike.

Juneća plećka
PEXELS

Janjeća plećka
s pikantnim umakom

VRIJEME: 1 sat i 20 min pripreme
+ 2 sata za mariniranje/TEŽINA: srednje

SASTOJCI ZA 6 osoba:

 

2 janjeće plećke

50 g suhog crnog vina

3 komada rajčice pelat

3 velika krumpira

2 crvene paprike

1 kapula

1 batat

češnjak

dimljena paprika

sol, ružmarin, timijan

maslac

maslinovo ulje

 

PRIPREMA:

 

Za početak pripremite marinadu. U blender ubaciti očišćenu crvenu papriku, pelate, oguljeni režanj češnjaka, crno vino i 15 g dimljene mljevene paprike. Dobivenom smjesom premazati janjeće plećke te ih staviti u hladnjak da se mariniraju dva sata ili čak preko noći. Kada se meso mariniralo, krumpire i batat oguliti i narezati na komade. Začiniti solju, maslinovim uljem, ružmarinom i timjanom, a među njih ubaciti i nekoliko režnjeva neoguljenog češnjaka. Krumpire staviti u posudu za pečenje. Marinadu žlicom skinuti s plećki, skupiti u posudicu, dodati joj žličicu maslaca i reducirati na laganoj vatri 10-ak minuta. Plećke posoliti i dobro nauljiti. Staviti u posudu za pečenje s 2 neočišćene glavice češnjaka, nekoliko grančica timjana i ružmarina. Peći 40 min na 200 stupnjeva, mažući ih svakih 15 minuta s marinadom. Povremeno ih okrenite kako bi se ravnomjerno spekle. Istovremeno speći i krumpir. Posljednjih 5 minuta podići temperaturu na 250 kako bi se formirala korica. Pustiti da se meso kratko odmori te poslužiti s krumpirom i preostalim umakom.

kolač sa sirom
PEXELS

Uskrsni cheesecake

VRIJEME: 30 min priprema, 3 sata hlađenja /
TEŽINA: jednostavno

SASTOJCI ZA 8 OSOBA:

 

200 g petit keksa

100 g maslaca

500 g sira mascarpone

200 ml slatkog vrhnja

100 g šećera u prahu

8 g želatine u listićima

čokoladna jaja ili čokolada

različita šarena jaja za dekoraciju

PRIPREMA:

 

Usitniti kekse i pomiješati ih s otopljenim maslacem. Dno kalupa promjera 22 do 24 cm obložiti papirom za pečenje, a rubove prijanjajućom folijom. Na dno kalupa rasporediti kekse s maslacem, dobro utisnuti i staviti u hladnjak da se stisne. Namočiti listiće želatine. Od ukupne količine vrhnja odvojiti 20 ml, lagano ga zagrijati te u njemu otopititi namočenu i ocijeđenu želatinu. Od ostatka vrhnja napraviti šlag. U posudi pomiješati mascarpone, šećer i prahu i vrhnje sa želatinom. Dio čokoladnih jaja usitniti nožem te umiješati u kremu. Zatim lagano umiješati šlag. Dobivenu kremu rasporediti na kekse i tortu staviti u hladnjak na 2 do 3 sata. Kada se krema stisla, tortu izvaditi iz hladnjaka, pažljivo ukloniti rub kalupa te dekorirati čokoladnim i šarenim jajima. U ovom dijelu mogu sudjelovati i djeca. Ako želite za bazu možete koristiti i čokoladne kekse, a umjesto mascarponea možete koristiti i neki drugi krem sir.

krumpir burrata
PEXELS

KRUMPIR S BURRATOM

Sastojci (za 4 osobe):

 

1 kg mladog krumpira (može i s kožicom)

Maslinovo ulje

Sol i papar

100 g pancete, narezane na trakice

2 burrate (ili 1 velika, po želji)

 

Za pesto od medvjeđeg luka:

 

50 g svježeg medvjeđeg luka (može i mješavina sa špinatom)

30 g oraha (ili pinjola)

50 g parmezana

1 češanj češnjaka

Sok pola limuna

100 ml maslinovog ulja

Sol, papar

 

Priprema:

 

Operi i prereži mladi krumpir na polovice. Posloži ga na pleh, pokapaj maslinovim uljem, posoli i popapri. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 35-40 minuta, dok ne postane zlatno hrskav.

U blender ubaci medvjeđi luk, orahe, parmezan, češnjak i limunov sok. Dodaj maslinovo ulje pa blendaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Posoli i popapri po ukusu.

U tavi preprži pancetu dok ne postane hrskava. Ocijedi je na papirnatom ubrusu.

Krumpir izvadi iz pećnice i dok je još topao, lagano promiješaj s pestom. Dodaj hrskavu pancetu preko. Na vrh stavi komade burrate — neka se malo otopi od topline krumpira.

Ako nemaš medvjeđi luk, možeš koristiti rikolu, mladi špinat ili bosiljak kao bazu za pesto. T.K.