
Nemojte propustiti ukusna jela od proljetnog kelja
U proljeće mladi listovi kelja su posebno nježni i ukusni, idealni za salate, variva, supe ili sotiranje. Proljetni kelj ima blago slađi ukus jer hladnije temperature tijekom zime smanjuju njegovu gorčinu.
ROLICE OD KELJA
l Sastojci za 8 osoba:
8 listova kelja, 400 g mljevene govedine, 200 g svježih kobasica, 150 g poriluka, 70 g mrkve, 70 g ribanog parmezana, 16 ploški tanko rezane slanine, 2 dcl bijelog vina, maslinovo ulje, sol, papar, majčina dušica
l Priprema: Kobasici uklonite ovojnicu te meso zgnječite. Poriluk očistite i narežite na ploške, mrkvu na kockice. U tavi na malo ulja pirjajte poriluk i mrkvu na laganoj vatri nekoliko minuta, zatim dodajte kobasicu i mljeveno meso. Dobro promiješati i kuhati 10-ak minuta. Maknuti sa strane, dodati parmezan, sol, papar i majčinu dušicu. Listove kelja oprati i kuhati 5 minuta u slanoj vodi. Listove uroniti u hladnu vodu, posušiti, ukloniti najtvrđi dio te svaki puniti s 2 do 3 velike žlice nadjeva. Zarolati kao sarme, i svaku rolicu obložiti s dvije ploške slanine. U tavi zagrijati malo ulja, pržiti rolice sa svih strana. Rolice izvaditi iz tave. U tavu uliti bijelo vino, dobro promiješati i pustiti da se zgusne. Rolice od kelja poslužiti s umakom i po želji uz pire krumpir.
LAZANJE OD KELJA
l Sastojci za 4 osobe:
1 kelj od cca 800 g, 1 dimljena mozzarella, 500 ml mlijeka, 80 g parmezana, 20-30 g maslaca, 50 g brašna, 1 do 2 ljutike, krušne mrvice, listići kadulje, muškatni oraščić, list lovora, maslinovo ulje, sol, papar.
l Priprema: Zakuhati 2 litre lagano posoljene vode. Kelju pažljivo ukloniti veće listove koje ćete zatim kuhati 10 do 15 minuta s listom lovora. Dok se listovi kuhaju, sredinu kelja oprati i narezati, a isto učiniti i s ljutikom. Kuhane listove ocijediti, a vodu od kuhanja sačuvati. Mlake listove poslagati na papir da se posuše te im ukloniti deblji dio, koji nemojte baciti. U dubljoj tavi otopiti maslac te na njemu dinstati narezani kelj, ljutiku i one deblje dijelove koje ste sitno narezali. Dodati listiće kadulje, malo posoliti, podliti vodom u kojoj se kuhao kelj te kuhati 20-ak minuta. Kada je povrće omekšalo, dodati brašno, dobro promiješati i zatim uliti mlijeko. Pustiti da bešamel umak zakuha i kuhati par minuta na laganoj vatri. Dodati muškatni oraščić i po potrebi sol. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Vatrostalnu posudu namastiti, posuti krušnim mrvicama te na njih rasporediti prvi sloj listova kelja, povrh rasporediti bešamel umak, posuti s malo parmezana i posložiti red sira scamorza narezanog na ploške ili kockice. Slagati dok se ne potroše svi sastojci, a završiti slojem bešamela i parmezana. Peći 20-ak minuta. Pustiti da se odmore koju minutu te poslužiti.
SLANA TORTA S KELJOM
l Sastojci: 1 pakiranje lisnatog tijesta, 500 g kelja, 80 g pancete, 1 režanj češnjaka, 3 žlice parmezana, sol, papar, maslinovo ulje, 1 žumanjak, grančica ružmarina.
l Priprema: Na tavici popržiti slaninu. Listove kelja oprati, narezati na ploške, a zatim na trakice. U duboku tavu staviti ulje i češnjak i pustiti ga oko 2 minute da pusti miris. Zatim dodati narezani kelj i podliti čašom vode. Kuhati 5 minuta. Kad je kelj omekšao, ukloniti češnjak, dodati slaninu i žlicu parmezan te promiješati. Tijesto staviti u pleh promjera 24 cm, dno nabosti vilicom, rasporediti nadjev, posuti parmezanom te spustiti rubove tijesta. Rubove premazati žumanjkom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 25 do 30 minuta. Pustiti da se malo ohladi te poslužiti toplo. Ako želite, lisnato tijesto možete zamijeniti prhkim. Umjesto pancete možete koristiti dimljenu šunku ili pršut.