jela od jaja
PEXELS
20.3.2025., 07:05
Gastro kutak

Svako jutro jedno jaje, ali uvijek na zanimljiv način

PEČENA JAJA S KUMINOM I KURKUMOM

Težina: jednostavno

Vrijeme: 5 minuta pripreme,
35 minuta pečenja

 

Sastojci za 4 porcije:
žlica maslinovog ulja, četvrtina šalice sitno nasjeckanog luka, polovina žličice mljevenog kumina, četvrtina žličice mljevene kurkume, polovina šalice narezanih rajčica, polovina žličice soli i papra, 4 jaja.

 

Priprema: Zagrijte ulje u tavi na srednjoj vatri, dodajte luk, kumin i polovinu kurkume oko 10 minuta ili dok luk ne postane proziran. Dodajte rajčice i pola soli i papra, pirjajte oko 5 minuta ili dok rajčice ne počnu mekšati. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pirjane rajčice rasporedite u četiri zdjelice, u svaku zdjelicu dodajte jaje, po vrhu pospite preostalu kurkumu, sol i papar. Pecite u pripremljenoj vodenoj kupelji od 20 do 25 minuta ili dok se bjelanjci ne stvrdnu, a žumanjci ostanu još malo tekući.

PALAČINKE S JAJIMA, SIROM I ŠPINATOM

Težina: jednostavno

Vrijeme: 10 minuta pripreme, 20 minuta kuhanja

 

Sastojci za 4 porcije:
Palačinke: 2 jaja, četvrtina žličice soli, 250 ml šalica brašna za sve namjene, 250 ml mlijeka, 2 žlice biljnog ulja, ulje ili maslac za pečenje

 

Kajgana: 8 jaja, žlica vode, četvrtina žličice soli, četvrtina žličice papra, žlica maslaca, 250 g listova špinata, grubo nasjeckanih, 125 g nasjeckanog sira cheddar

 

Priprema: Od sastojaka za palačinke umutite glatko tijesto koje bi trebalo biti konzistencije gustog vrhnja. Po ovom receptu napravit ćete od 10 do 12 palačinki, ali trebat će vam 8. U srednjoj posudi umutite jaja, vodu, sol i papar dok se ne sjedine. U velikoj tavi otopite maslac na srednje niskoj temperaturi. Ulijte smjesu od jaja. Pustite da se kratko peče bez miješanja. Kad se jaja počnu stvrdnjavati, nježno miješajte po dnu i po stijenkama tave dok se ne počnu stvarati mekani skuti. Kuhajte oko 3-4 minute dok jaja ne budu čvrsta koliko želite. Maknite tavu s vatre i umiješajte špinat i sir. Kajganu rasporedite na 8 palačinki, zamotajte i servirajte.

OBLAK JAJA

Težina: jednostavno

Vrijeme: 15 minuta pripreme, 10 minuta pečenja

 

Sastojci za 4 porcije:
4 jaja, prstohvat soli, 60 g ribanog parmezana, 2 kriške slanine, pečene i izmrvljene, žlica sitno nasjeckanog svježeg vlasca

 

Priprema: Zagrijte pećnicu na 220 °C. Odvojite jaja, stavite bjelanjke u veliku zdjelu, a svaki žumanjak u malu zdjelu. Mikserom tucite bjelanjke i sol dok ne dobijete čvrsti snijeg. Umiješajte sir, slaninu i vlasac. Žlicom rasporedite 4 hrpe na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Napravite duboku udubinu u sredini svakog humka. Pecite od 6 do 8 minuta ili dok ne porumeni i ne stegne se. U svaku udubinu stavite žumanjak. Pecite od 3 do 5 minuta ili dok se žumanjci ne ispeku po ukusu.

MINI FRITAJE SA ŠUNKOM I SIROM

Težina: jednostavno

Vrijeme: 10 minuta pripreme,
15 minuta pečenja

 

Sastojci za 8 porcija:
6 jaja, žlica Dijon senfa, 175 g sitno nasjeckane šunke, 125 g nasjeckanog sira cheddar, 60 g sitno nasjeckanog mladog luka, 1 manja rajčica, očišćena od sjemenki i narezana na kockice

 

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 °C. Umutite jaja sa senfom. U zasebnoj zdjeli pomiješajte šunku sa sirom, mladim lukom i rajčicom. Ravnomjerno podijelite na 24 namašćena kalupa za muffine. Izlijte smjesu jaja preko vrha. Pecite od 15 do 18 minuta ili dok se jaja ne stvrdnu. Ohladite 5 minuta. Poslužite toplo ili potpuno ohlađeno.