







/Galerija/ 7. Zlatki orah na VIšnjici: Vrhunski slastičari iz pet zemalja pokazali umijeće i izvrsnost
A. Mudri napravila najbolju tortu, učenica N. Farkaš roladu od oraha, a V. Hrastovec Sedlar skulpturu od šećerne mase
U restoranu Pustara Višnjica održano je 7. Međunarodno natjecanje slastičara Zlatni orah u organizaciji Udruga kuhara i slatičara grada Slatine, suorganizaciji LAG-a Marininais i Grada Virovitice te pod generalnim pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine.
Manifestaciji su nazočili zamjenik župana VPŽ-a Mario Klement, saborski zastupnik Josip Đakić, v. d. gradonačelnika grada Slatine Ilija Nikolić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirina, predsjednik Skupštine VPŽ-a Dinko Begović, vrhunski hrvatski kuhari Branko Ognjenović i Gostimir Dragić te svjetski kuhari iz BiH, Nermin Hodžić, Zaim Merdan i Elvir Smjalović. Na natjecanju je sudjelovalo 53 sudionika, 25 učenika strukovnih škola i 28 profesionalaca iz pet zemalja, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Mađarske i cijele Hrvatske. Učenici strukovnih škola pripremali su roladu od oraha, a stručni ocjenjivački sud činili su predsjednik Saša Bešlić te Robert Perić i Nino Žganec.
- Moram izraziti golemo zadovljstvo onim što smo kušali, učenici us doista sjajni i u njihovim radovima vidi se velika ljubav prema slastičarstvu koju su na njih prenijeli njihovi mentori kojima posebno zahvaljujem. Čestitam najboljima, ali definitivno danas su svi bili najbolji – rekao je Bešlić.
Na kraju je pobjedu među učenicima odnijela učenice Hemijsko-tehnološke škole Subotica, Noemi Farkaš, drugo mjesto pripalo je Magdaleni Grdadolnik iz Ljubljane, a treće mjesto osvojila je Hana Perić-Slunjski iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb. Profesionalci su se natjecali u dvije kategorije, izradi skulptura od šećerne mase te pripremi svečane torte od oraha. Stručni ocjanjivački sud činili su predsjednica Ružica Šošić te članovi Alma Rekič, Mario Mandarić, Juraj Klepić, Marijana Herceg i Petra Jelinić.
- Sedmi Zlatni orah još je jednom pokazao kako ovo natjecanje okuplja doista vrhunske slastičare koji rade odlične torte i skulpture i bilo nam je jako teško odabrati najbolje. Bile su to odlične torte i skulpture, uživanje je bilo sve to probati i doista čestitam svima. Hvala organizatorima koji su još jednom napravili vrhunsku slastičarsku priredbu – rekla je profesorica Šošić.
Najbolju skulpturu napravila je Vedrana Hrastovec-Sedlar iz Varaždina, drugo mjesto pripalo je Mihaeli Punda iz Đakova, a treće mjesto osvojila je Brigita Tutenov iz Slatine.
Vrhunac večeri bio je proglašenje najboljih u izradi svečane torte od oraha. Bodovi su bili podjednaki, a na kraju je veliku pobjedu odnijela Anita Mudri iz Zagreba. Drugo mjesto osvojila je Maja Gregorić iz Varaždina, a bronca je pripala Matiji Katić iz Našica. Najboljima su čestitali i gosti, a prva se obratila voditeljica LAG-a Marinians Renata Benija izrazivši veiko zadovoljstvo suradništvom i pokroviteljstvom na ovoj velikoj manifestaciji, a potom se obratio i v. d. gradonačelnik Slatine, Ilija Nikolić:
- Zlatni orah velika je promocija cijele županije, pa tako naravno i grada Slatine, jer je udruga organizator iz našeg grada. Hvala Draženu Šafaru i Sandri Jadek na svemu što čine i golemom trudu koji ulažu u ovu prelijepu priču, a Grad Slatina će uvijek biti uz njih – rekao je Nikolić, a potom se u ime suorganizatora obratio gradonačelnik Virovitice, Ivica Kirin.
- Teško je opisati koliko je Zlatni orah vrijedan i koliko promovira cijelu županiju i sve njezine gradove. Lijepo je biti večeras ovdje i sve ovo vidjeti, imati ovakvo što u svom kraju i zato smo mi kao Grad stali uz ovaj projekt i uz Dražena i Sandru, koji se nemjerljivi promotori gastronomije i turizma ovog kraja. Siguran sam da će Zlatni orah još dugo trajati i biti naš ponos, a mi ćemo biti tu kad god treba pomoći – rekao je Kirin. Zamjenik župana Mario Klement naglasio je kako je Zlatni orah centar izvrsnosti i kvalitete koji županiju čini posebnom i velikom:
- Svi znamo tko su, što i koliko rade Dražen i Sandra, a Zlatni orah je kruna njihove veličine i stručnosti, jer okupiti sve ove ljude, vrhunske slastičare iz pet zemalja je nešto vrijedno svake pohvale. Zlatni orah je centar kvalitete, izvrsnosti i dragocjenosti koje svi zajedno moramo čuvati i dizati jer nema bolje promocije naše županije nego na ovakav način koji zrači zajedništvom i prijateljstvom. Hvala svima na ovoj divnoj i velikoj večeri – rekao je Klement.
Srce je bilo najveće Draženu Šafaru i Sandri Jadek, predsjedniku i dopredsjednici Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, dvojcu koji je zaslužan za ovaj doista veliki Zlatni orah.
- Od srca hvala svim sponzorima, svim natjecateljima, mentorima i sucima i svima koji su na bilo koji način pomogli jer bez svih tih ljudi ovoga ne bi bilo. Bilo je velikog odricanja, truda i rada, ali kada vidimo sve ovo, srce nam je puno – rekla je Jadek.
Dražen Šafar teško je pronalazio riječi, emotivan kao i uvijek, rekao je kako je sada, kada je sve završilo, duša puna.
- Nikad do sada nismo imali ovako veliki broj natjecatelja. Kad se sjetim da smo na 1. Orahu imali samo deset sudionika, a sad ih je 53 iz pet zemalja, jednostavno ništa nije teško. Za ove divne ljude koji zajedno s nama uživaju, druže se i zabavljaju i svi kažu da su pobjednici kada dođu na Zlatni orah, onda se nema što dodati, nego svima reći "velika hvala", od sutra idemo zajedno dalje stvarati nove osjećaje, prijateljstvo i ljubav koje može samo Zlatni orah donijeti – zaključio je Šafar.
Večer je završila vrhunskom gastronomijom, kulinarskim majstorijama koje su pripremili najbolji restorani Slavonije i Podravine te majstori kuhinje Bosne i Hercegovine, bio je to istinski praznik za nepce, a potom su svi nazočni u prepunom restoranu Višnjica kušali i sve slastice koje su majstori slastica pripremili tijekom natjecanja.