
Dosljedni maksimi: U zagrljaju Dunava, vinove loze i žene
Dvadeset godina kad prođe, je li to puno ili malo, ili taman? A petnaest godina, koliko je to?! I čini li taj protok vremena dobro vinu ili mu ne zna nego naštetiti, to prije i to više ako se o graševini govori, sorti za koju kažu da ostarjeti dobro i ne zna?! Da zna graševina starjeti itekako, ako je majstorski spravljena, metodom vlastita nepca osvijestili su oni koji su u srijedu navečer imali zadovoljstvo nazočiti događaju Grand Selection u Amadria Park Hotelu Capital, organiziranom u povodu nedavne obljetnice - 20 godina vinarije Antunović.
Graševina berbe 2010. godine, ona arhivska, bila je bez sumnje vrhunac večeri za koje se kušalo i pričalo o ponajboljim vinima vinarije što ju je prije 20 godina u Dalju, uz Dunav, na noge digla Jasna Antunović Turk.
- Zrelo da, ali staro ne – sa smiješkom je zaključio omo Jakopović iz Vinskog kluba, koji je sa svojim kolegama Ivom Kozarčaninom i Markom Malovićem organizirao taj događaj.
Eto, to je graševina Antunović iz 2010. godine, vino koje se želi otvoriti bar svako koju godinu tek da se "provjeri" je li još uvijek sjajno i tek da se podsjeti da je graševina vinarije Antunović ona koju Decanter uredno nagrađuje. Uostalom, iz te vinarije stigla je prva platinasta medalja za vino od graševine s ovog područja. Graševina 2013. osvojila je platinasti Decanter 2017. godine. No ako je spomenuta graševina bila vrhunac, ništa manje užitna nisu bila ni druga prezentirana vina vinarije koju je prije 20 godina na noge digla žena, taman da na buteljama i dalje stoji s pravom skovana maksima: U zagrljaju Dunava, vinove loze i žene. Branimir Turk, onaj koji je od majke prije koju godine počeo preuzimati vinariju, onaj koji je bio stipendist Miljenka Grgicha i onaj koji potpisuje crvene vina u paleti vinarije, ne remeti tu ništa. Taj dvojac njeguje samo sklad.
Dvadeset godina je prošlo otkada je Jasna Antunović ostavila posao poduzetnice i ekonomistice pa u erdutskom vinogorju posadila svoj prvi vinograd. Dvadeset godina poslije u to se ime kušalo, među ostalima, i jedno od omiljenijih vina Jasne Antunović Jubilea Reserve Grand Selection M/V, iliti kupaža berbi različitih godišta i različitih sorti, zelenog silvanca 2011., chardonnayja 2014. i graševine 2016. Vino je to koje je ostvarilo srebro na ocjenjivanju Decanter 2020., koje možda i ponajbolje opisuje vinarsku filozofiju Jasne Antunović. Branimir Turk je, pak, s jednakim žarom pričao o crvenim vinima, a među njima je, recimo, i Cabernet Franc Grand Selection 2020., za koji reče da je u njega i većeg potencijala od cabernet sauvignona. Sva vina nepogrešivo govore o zemlju na kojoj je loza plodove dala. I sva su vina, čini se, takva, da im godine ne mogu ništa. A je li 20 godina puno ili malo?! U ovom slučaju 20 godina je taman toliko da se dogovori već sad novi sastanak uime sljedećih 20.