
Recept: Rolat s bučinim sjemenkama
SASTOJCI
BISKVIT
6 bjelanjaka
90 g šećera
100 g mljevenih bučinih sjemenki (ili mljevenih
oraha ili lješnjaka)
60 g brašna
2 žlice ruma
2 žličice praška za pecivo
KREMA
700 ml mlijeka
200 g bijele čokolade
50 g šećera
6 žumanjaka
2 pudinga od vanilije
200 ml vrhnja
za šlag
BISKVIT
U brašno dodajte prašak za pecivo i pomiješajte. Zatim u drugu zdjelu dodajte bjelanjke te ih pjenasto umutite. Postupno dodajite šećer i nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte rum te kratko miksajte. Potom dodajte pripremljeno brašno i mljevene bučine sjemenke. Sve zajedno sjedinite pjenjačom. Malo pouljite lim dimenzija 33 x 39 cm kako se masni papir, koji ćete staviti u kalup, ne bi pomicao. Rasporedite pripremljenu smjesu. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva 20 minuta.
Vrući biskvit odmah zarolajte zajedno s masnim papirom i zamotajte u kuhinjsku krpu. Ostavite da se ohladi. Ohlađeni biskvit odmotajte i uklonite masni papir.
KREMA
U lonac dodajte žumanjke i šećer te ih kratko izradite. Dodajte puding od vanilije, 200 ml mlijeka i sjedinite. Zatim dodajte preostalo mlijeko i kratko miksajte. Stavite sve zajedno kuhati na srednju temperaturu, nastavite miksati da dobijete gustu kremu. Sklonite sa strane te dodajte bijelu čokoladu (narezanu ili u kapljicama).
Miksajte dok se čokolada ne otopi. Prebacite u zdjelu, pokrijte folijom i ostavite da se ohladi. Nakon hlađenja u drugu zdjelu dodajte vrhnje za šlag te ga izradite. Kremi uklonite foliju te ju izradite. Dodajte pripremljeni šlag i sve sjedinite. Dvije trećine kreme rasporedite preko biskvita. Sve zajedno zarolajte i odrežite krajeve. Preostalu kremu rasporedite preko rolata. Posipajte sjeckanim bučinim sjemenkama. Stavite kolač u hladnjak.