torta jedi

torta jedi

Nataša Pralica/Natašine slastice www.kolaci.biz
19.12.2024., 12:42
Nataša Pralica/Natašine slastice www.kolaci.biz

Recept: Odlična čokoladna torta

SASTOJCI:

BISKVIT:

12 jaja

12 žlica šećera

9 žlica brašna

7 žlica kakaa

1 prašak za pecivo

prstohvat soli

KREMA:

1 l mlijeka

4 pudinga od čokolade

150 g čokolade za kuhanje

6 žlica šećera

250 g margarina sobne temperature

OSTALO:

400 ml vrhnja za šlag

6 žlica marmelade od marelice

DEKORACIJA:

4 vrećice kreme za torte od čokolade

400 ml hladnog mlijeka

GANACHE GLAZURA:

200 g čokolade za kuhanje

150 ml vrhnja za šlag

po želji razne čokoladice za dekoriranje

SOČNI KAKAO BISKVIT

Odvojite žumanjke od bjelanjaka i u bjelanjke dodajte prstohvat soli te izradite u čvrsti snijeg. U žumanjke dodajte šećer i pjenasto izradite mikserom. Prašak za pecivo dodajte u brašno i promiješajte žličicom, dodajte i kakao, promiješajte i dodajte u žumanjke, mikserom sjedinite. Dio bjelanjaka dodajte i lagano pjenjačom pomiješajte dopola. Dodajte i ostatak bjelanjaka i pjenjačom sjedinite, ali čim smjesa postane ujednačena, prestanite miješati da smjesa ne padne. Na dno kalupa promjera 26 cm postavite masni papir i ulijte smjesu. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 35 - 40 minuta. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi, a onda ga prerežite na tri jednaka dijela.

IZRADA ČOKOLADNE KREME

Puding i šećer pomiješajte s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljeni puding i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Sklonite s vatre i dodajte izlomljenu čokoladu, miksajte dok se čokolada ne istopi. Prebacite puding u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se tako ohladi. Ohlađenu smjesu izradite mikserom i dodajte izrezani margarin sobne temperature te dobro sjedinite. Vrhnje za šlag izradite u čvrsti šlag.

Za slaganje torte:

Biskvit premažite s 3 žlice marmelade.

Pola kreme.

Pola čvrsto izrađenog vrhnja za šlag.

Biskvit premažite s 3 žlice marmelade.

Ostatak kreme.

Ostatak čvrsto izrađenog šlaga.

Biskvit lagano prstima pritisnite.

GANACHE GLAZURA

Vrhnje za šlag stavite na laganu vatru da se ugrije toliko da može topiti čokoladu. Prelijte vrhnje za šlag preko isjeckane čokolade za kuhanje i miješajte dok se čokolada ne otopi, ostavite da se ohladi i počne lagano stezati. Kremu za torte od čokolade izradite s hladnim mlijekom.

DEKORACIJA TORTE

Cijelu složenu tortu premažite izrađenom kremom za torte. S fišekom puštajte oko torte curke od ganache glazure, zatim po površini izlijte i ostatak ganache glazure. Ako vam je zgodnije, možete odmah ganache preliti na površinu torte i puštati uokolo curke razmazivanjem. Još u mekani ganache ubadajte čokoladice po želji. Ako želite, s ovim receptom možete napraviti i jednostavnu tortu na kat.

logo kolaci.biz