Sušeno voće je zdrava grickalica koju možete i sami pripremiti
Prirodni šećeri prisutni u voću daju mu sladak okus, a sušenje dodatno koncentrira slatkoću
Sušeno voće ukusna je i hranjiva grickalica koja ima brojne prednosti. Proces sušenja voća uklanja većinu vode, što rezultira koncentriranijim okusom i teksturama te duljim vijekom trajanja. Osim što je praktično za konzumaciju kao međuobrok, sušeno voće također je bogato hranjivim tvarima.
Zdrava alternativa
Jedna od najvećih prednosti sušenog voća je njegova kompaktnost i praktičnost. Zahvaljujući procesu sušenja voće postaje manje i lakše, što ga čini idealnim za nošenje kao zdravu alternativu grickalicama punim šećera i masti. Možete ga spremiti u torbu ili ladice na poslu, uživati u njemu na izletima ili ga dodati kao sastojak u razna jela, poput žitarica, jogurta ili pečenja. Suho voće izvrstan je izvor vitamina, minerala i bjelančevina, a može biti odličan način za zadovoljenje želje za slatkim bez dodanog šećera. Prirodni šećeri prisutni u voću daju mu sladak okus, a sušenje dodatno koncentrira tu slatkoću, prenosi Tvornica zdrave hrane. Stoga, umjesto da posegnete za slatkim grickalicama koje mogu sadržavati nepotrebne dodatke, možete se odlučiti za sušeno voće kao zdraviju alternativu. Suhe smokve iznimno su bogate kalcijem, brusnice sadrže kiselinu koja liječi upale mokraćnih puteva, naranče i ostalo žuto voće (breskve, marelice, mango) sadrže puno beta-karotena, borovnice imaju puno više antioksidansa nego sve drugo voće, grožđice štite srce i krvne žile, a suhe šljive iznimno su bogate antioksidansima. Sušeno voće najbolje je jesti za doručak, uz šalicu čaja ili jogurta. Dobro je i za međuobrok (ali nikako za večeru!) ili kao slastica nakon ručka. Sušeni su plodovi, naime, puni šećera i kalorija, pa organizmu treba dati vremena da ih probavi. Sušeno voće može biti zdrava opcija za osobe s dijabetesom jer sadrži puno vlakana, vitamina i minerala. Međutim, treba biti oprezan s količinom konzumiranog sušenog voća jer ono sadrži i visoku količinu šećera.
Datulje, marelice...
Suho voće idealno je nakon treninga jer brzo dospijeva u krvotok. Jedna od mnogih dobrih strana voća je činjenica da se može sušiti, tako da ostaje dostupno tijekom cijele godine. Slatke osušene datulje najbolji su zimski slatkiši jer imaju nizak glikemijski indeks. Bogate su selenom, koji je vrlo rijedak u namirnicama biljnog podrijetla. Smokve su izvor polifenolnih flavonoida i najbolje rješavaju probleme nastale zbog slabe koncentracije.
Marelice se preporučuju osobama s anemijom jer sadrže visoku koncentraciju željeza, ali i dovoljnu količinu vitamina A i vitamina B-skupine. Prva pomoć osobama koje imaju probavne tegobe su suhe šljive jer imaju snažan laksativni učinak. Bogate su kalijem i smanjuju razinu šećera u krvi. Suhe brusnice izvor su vitamina E i C, željeza i kalija. Antioksidansi iz sušenih brusnica efikasno smanjuju upalne procese u organizmu. U hladnijem dijelu godine češće konzumiramo svježe banane, ali za ljubitelje suhog voća postoje i sušene banane, koje su dobar izvor željeza, magnezija i kalija.