gljive jedi

gljive jedi

2.9.2024., 07:01
Valja ih jesti češće

Gljive su odlična zamjena za meso

Gljive se često koriste kao zamjena za meso zbog svoje specifične teksture koja podsjeća na kuhana pileća prsa

Gljive su svestrana namirnica s brojnim zdravstvenim dobrobitima, uključujući visoku razinu vitamina i minerala te moguće djelovanje protiv raka. Dok se za neke gljive smatra da su bogate proteinima, one općenito nude mnogo manje proteina u usporedbi s izvorima mesa, piše Kreni Zdravo. Gljive se često koriste kao zamjena za meso zbog svoje teksture koja podsjeća na kuhana pileća prsa. Čuvajte ih u hladnjaku, prekrivene papirnatom vrećicom, kako biste zadržali njihovu teksturu. Očistite gljive tako da ih nakratko potopite u hladnu vodu, nježno masirate kako biste uklonili prljavštinu, a zatim osušite papirnatim ručnikom.

Šampinjoni na roštilju

Šampinjoni su izvrsni kao alternativa za goveđi burger. Dodajte povrće i grah za dodatne proteine. Termička obrada poboljšava njihov okus. Za dobar se okus preporučuje pečenje na roštilju.

Shiitake za dobru cirkulaciju

Shiitake su idealne kao zamjena za pržene krumpiriće, obogatite ih škampima, tofuom ili mahunama. Koriste se kako bi poboljšale zdravlje i cirkulaciju, ali imaju i antibakterijska svojstva.

Smrčci su pogodni za gurmanska jela

Smrčci su pogodni za gurmanska jela. Najbolje ih je lagano pirjati kako biste istaknuli njihov bogat okus. Vlakna pridonose osjećaju sitosti i pomažu u regulaciji šećera i kolesterola u krvi

Bukovače s orašastim plodovima

Bukovače su dobra zamjena za pileća prsa; koristite ih u smotuljcima od zelene salate s orašastim plodovima i avokadom. Bogate su antioksidansima, spojevima koji mogu pomoći u smanjenju upale i ponuditi potencijalne dobrobiti za kronična upalna stanja.