hrvatska adaptacija popularne norveške serije za mlade "Sram"
HRT
25.10.2024., 07:05
INOVATIVNO O PROBLEMIMA TINEJDŽERA

Hrvatska adaptacija popularne norveške serije "Sram" za mlade kreće u nedjelju na HTV1

Priča o Evi kojoj, prelaskom u novu srednju školu, započinje izazovno i turbulentno razdoblje

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 27. listopada, na Prvom programu (HRT-HTV1) od 21.10 započinje prikazivanje hrvatske inačice igrane serije za mlade “Sram”, koja je u norveškom originalu (“Skam”), ali i brojnim adaptacijama u Europi i SAD-u, postigla izniman uspjeh i privukla generacije mladih gledatelja. Radnja je smještena u Zagrebu, prati život tinejdžera i tematizira prijateljstvo, romantične odnose i sve ono što obilježava njihov život.

Riječ je o visoko formatiranoj serija koja uobičajene probleme mladih priča na inovativan način i u snažnoj isprepletenosti s online komunikacijom, čime se prilagođava navikama konzumacije sadržaja mladih ciljnih skupina. Objavljuje se na nelinearnim (internetskim) i linearnim (televizijskim) kanalima distribucije. Naime, format napušta dogmu kako igrana serija treba prvo biti objavljena u linearnom televizijskom programu, pa je prioritet objave sekvenci iz svake epizode prepušten nelinearnim platformama odnosno kanalima i profilima društvenih mreža, web-stranici sram.hr i platformi na zahtjev HRTi.

hrvatska adaptacija popularne norveške serije za mlade "Sram"
HRT

Serija donosi priču o 16-godišnjoj Evi kojoj, prelaskom u novu srednju školu, započinje izazovno i turbulentno razdoblje. Dok se pokušava uklopiti u novu okolinu, Eva se bori s vlastitim samopouzdanjem. Istovremeno ima sve manje povjerenja u svojeg dečka Jakova, a sama dolazi u iskušenja. Jakovljev najbolji prijatelj Lovro pokušava pomoći, međutim pritom samo staje na put rješavanju problema.

- Ulaganje u ovu seriju je čin odgovornosti javnog medijskog servisa prema mladima koji žive u jednom hektičnom, kaotičnom vremenu, u vremenu u kojem se i neki međugeneracijski jaz čini većim nego ikad prije zbog razvoja tehnologije. Najlakše je reći “mi njih ne razumijemo”. Mi smo se odlučili za drukčiji pristup, odlučili smo ih pokušati razumjeti i napraviti nešto za njih - izjavila je Maja Fišter, HRT-ova urednica serije.

Prva sezona ima deset epizoda, od kojih svaka prosječno traje 20 minuta i emitira se na HTV1 i HRTi. Epizode i ostali sadržaj usporedno se objavljuju na portalu www.sram.hr, kao i na službenim kanalima i profilima na YouTubeu, TikToku i Instagramu. Serija ima čak 17 popratnih kanala i profila na raznim društvenim mrežama.

Redateljica “Srama” je Jelena Gavrilović, scenarij su napisale Hana Jušić i Nikica Zdunić, a producenti su Bruno Mustić i Ivan Lovreček. Seriju za HRT proizvodi CGM Films.