Leti, leti...- nova serija za djecu na HTV-u
HRT
18.10.2024., 07:05
Serijal za djecu

Avanture crvenog balona Balonka u seriji “Leti, leti...”

Serijal želi potaknuti djetetovu maštu, zainteresirati ga za promatranje okoline, fokusirano uočavanje detalja itd.

Program za djecu i mlade Hrvatske televizije pripremio je osam epizoda nove serije “Leti, leti...”. U desetominutnim epizodama pratimo avanture crvenog balona i djece koju sreće na svojim lutanjima Zagrebom i okolicom. Iako je naizgled običan balon, za razliku od ostalih, naš Balonko govori. Veseo je, pomalo šašav i uvijek sklon šali, pa kad u parku ili na ulici sretne neko dijete, u trenu se s njim i sprijatelji. U zajedničkoj šetnji balon i dijete otkrivaju skrivene tajne poznatih lokacija, susreću neobične ljude i smišljaju maštovite i zanimljive priče.

Leti, leti...- nova serija za djecu na HTV-u
HRT

Balonku je želja potaknuti djetetovu maštu, zainteresirati ga za promatranje okoline i fokusirano uočavanje detalja te pomoći djetetu pri razumijevanju pojmova iz poznatog okruženja. Balonko svoje male prijatelje hoće ohrabriti na sudjelovanje u razgovoru. Pomaže im da usvoje narativ jasnog i organiziranog prepričavanja događaja i doživljaja. U svakoj šetnji balon i dijete zajednički kroje zabavnu priču koju dijete poslije ispriča i nacrta svojim roditeljima ili prijateljima. Mališani uz prijatelja Balonka vježbaju svoje komunikacijske, jezične i narativne vještine, a kroz razgovore se i djeca i njihovi roditelji međusobno bolje upoznaju. Svaka djetetova priča iskazuje njegove interese, način razmišljanja, potrebe i strahove.

Leti, leti...- nova serija za djecu na HTV-u
HRT

Kreatore serije na osmišljavanje ovakvog sadržaja potaknule su činjenice kako danas svako peto dijete ima poremećaj pažnje i koncentracije, česti su i jezično-govorni poremećaji, a zbog nekretanja učestali su i poremećaji razvoja motoričkih funkcija. Serija je inspirirana kultnim francuskim filmom “Crveni balon” (“Le ballon rouge”). Autori i Balonko žele poslati poruku svoj djeci i roditeljima neka napušu crvene balone, iziđu na ulice i u parkove te zajedno počnu smišljati priče. Sva djeca vole priče i balone. Priče su oruđe za razvoj bliskosti i povezanosti, sredstvo ugode i sigurnosti. Pričanje priča pridonosi samopouzdanju, pomažu pri govoru i učenju te razvijaju maštu i kreativnost. Dobra priča uvijek svakoga razveseli.

Leti, leti...- nova serija za djecu na HTV-u
HRT

Redatelji serije su Andrija Tomić i Petar Vukićević, a scenaristi Dora Delbianco i Tomislav Zagoda. U ulozi balona je Jelena Miholjević. Skladatelj je Srđan Gulić. Crtaju i animiraju Mirjana Vodopija, Dragutin Broz i Tomislav Krajcer. Djecu je za snimanje pripremila Sanja Hrgetić. Direktor fotografije je Marko Jerbić. Producentica je Blanka Barlović, a urednica serije Ida Tomić. Serija “Leti, leti...” prikazivat će se subotom u 9 sati na Trećem programu Hrvatske televizije u sklopu “Juhuhua”. Prva od osam epizoda na rasporedu je 26. listopada.