film supstanca
20.9.2024., 07:00
DEMI MOORE U FILMU “SUPSTANCA”

Groteskna satira o Hollywoodu i načinu na koji se tretiraju žene

Dio godine u kojem se održavaju najveći i najprestižniji filmski festivali posebno je uzbudljiv zato što uvijek izroni neki potencijalni kino i(li) kritičarski hit, a iznimka nije ni ova godina. Jedan je od takvih naslova, koji je u kinima od 19. rujna, i film “Supstanca” (The Supstance) s Demi Moore u glavnoj ulozi, koji je prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem je imao trinaestominutne ovacije te je dobio nagradu za najbolji scenarij, a prikazan je i u sklopu ovogodišnjeg Pula Film Festivala.

Prema službenom sinopsisu filma, Elisabeth Sparkle nekadašnja je filmska zvijezda, koja je produkcije namijenjene velikom ekranu zamijenila proizvodnjom videa za tjelovježbu. No, iako izgleda izvrsno, s pedeset godina sve joj se više vrata zatvara. Igrom slučaja do nje dolazi neobičan prijedlog: tajanstveni laboratorij nudi joj uzorak Supstance, čudotvorne tvari koja će joj pomoći da ponovo probudi mlađu, ljepšu i savršeniju verziju sebe. No sve dolazi s cijenom, a ova će biti prilično visoka.

Film “Supstanca” redateljice Coralie Fargeat definitivno slovi za senzaciju ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, a riječ je o nadahnutoj, zabavnoj i grotesknoj satiri o suvremenom Hollywoodu i načinu na koji se u njemu tretiraju žene. Kritika je hvalila hrabar, autentičan nastup Demi Moore u glavnoj ulozi, kao i Fargeatinu zaigranu režiju te nepogrešivi osjećaj za grotesku i crni humor. Film je također bilo i jedan od favorita za Zlatnu palmu, a na kraju je nagrađen za najbolji scenarij. Film je koproducirala, napisala i režirala Coralie Fargeat, a u glavnim su ulogama Demi Moore, Margaret Qualley i Dennis Quaid.

U nedavnome razgovoru za Deadline glumica Demi Moore osvrnula se na rad na filmu, a kako je kazala, bilo je to i emocionalno i fizički zahtjevno iskustvo, kao i same pripreme koje su bile i “emocionalne i unutarnje” jer je valjalo portretirati osjećaje očaja, boli i odbijanja s kojima se protagonistica suočava, kao i straha te samoprijezira.

Francuska redateljica i scenaristica Coralie Fargeat (1976.) poznata je po uradcima koji su pod utjecajem žanrovskih filmova i filmaša poput Davida Cronenberga, Davida Lyncha i Quentina Tarantina, a najpoznatija je po svom debitantskom dugometražnom filmu “Revenge” iz 2017. godine, za koji je primila nagrade na nezavisnim filmskim festivalima diljem svijeta.