Film "Urotnici"

Film "Urotnici"

HRT
18.9.2024., 07:15
FILM "UROTNICI"

Hrvatska “Igra prijestolja”: Stiže spektakl o Zrinskim i Frankopanima

Prvi dugometražni igrani film trostrukog dobitnika Emmyja, redatelja i producenta Bobbyja Grubića

Hrvatska će kinematografija dobiti povijesni spektakl. Riječ je o filmu “Urotnici”, emotivnoj priči o tragičnoj pogibiji hrvatskih plemića Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Prvi je to dugometražni igrani film trostrukog dobitnika nagrade Emmy, redatelja i producenta Bobbyja Grubića. Taj zanimljivi filmski projekt nazivaju hrvatskom “Igrom prijestolja”:

- Naravno da ima podloge za to. To je niz priča koje su apsolutno neispričane, ostavljene u zaboravu i treba ih izvaditi i pokazati ljudima povijesni dio Hrvatske koji je stvarno prelijep - od povijesnih zbivanja, herojstava preko ljubavnih priča do odricanja, svega tu ima - rekao je Grubić za HRT.

Ideja za film nastala je za slučajnog susreta s akademikom Mirom Gavranom, koji je nakon toga postao scenarist filma. Radi se, naime, o adaptaciji kazališne drame koju je Gavran napisao prije 40 godina.

- Uvijek igrom slučaja, a ništa nije slučajno, kao što kažu. Radili smo na jednom projektu u Čakovcu, u gradu Zrinskog. On mi je ispričao da ima jednu interesantnu kazališnu predstavu i ponudio mi je da je pročitam. Ja sam je pročitao i rekao mu da je to jako interesantna, lijepa kazališna priča i predložio mu da napravimo film. Tako je počela razrada priče u scenariji koji je puno veći... Govorimo ipak o epskoj priči koja je u domeni “Hrabrog srca” ili “Patriota”, dakle nešto čime se svi možemo ponositi - istaknuo je Grubić. Snimanje filma trebalo bi početi na proljeće.

- Ja sam od početka govorio da nema šanse da ćemo početi snimati prije nego što zatvorimo financijsku konstrukciju za produkciju. To mi je jako važno. Krenuli smo u projekt tako da smo uložili nešto svojih sredstava, napravili smo ‘pitch’ i ‘ trailer’, kako bismo zainteresirali i javnost i institucije u Hrvatskoj, a onda i izvan Hrvatske. Mogu se pohvaliti da imamo već interesente u Mađarskoj koji bi ušli s nama u koprodukciju. Miro Gavran i ja smo brzo došli do nečega, napravili smo i financijske skokove, i razvoj, i produkciju, za što nekima treba i više godine - smatra Grubić. Scenariji predviđa 50-ak likova, a među protagonistima će biti Bojana Gregorić Vejzović i Goran Grgić.

- To će biti veliki cast, tako da će biti puno uloga za hrvatske glumce, ali tražit ćemo i mađarske i austrijske jer nam je bitno da bude autentično. Razradili smo financije i vidjeli smo što možemo tehnološki odraditi na način da izgleda stvarno, ali uz nove tehnologije odraditi i neke stvari koje prije nisu bile moguće na toj financijskoj razini. Ima tu dosta postprodukcije, bit će i animacije gradova i bitki, tako da, dok se sve to složi i ispolira kako treba, 2026. je realni rok - rekao je Grubić.