Speak No Evilne govori zlo

Speak No Evil

13.9.2024., 07:00
NAPETI TRILER

“Ne govori zlo” propituje tamne strane ljudske psihe

Napeti triler za moderno doba – sintagma je koja stoji u opisu novog filma “Ne govori zlo” (“Speak No Evil”), koji je trenutačno u našim kinima, a u kinodvorane ovoga rujna donosi napetu i zastrašujuću atmosferu, koju, između ostalog, svojim filmskim likom stvara i James McAvoy, kojeg se svi sjećamo po dojmljivoj i pomaknutoj ulozi Patricije u filmu “Split”, kao i po ulozi u filmu “Glass”.

Ako kažemo da iz kreativne radionice Blumhouse Productions, koja je zaslužna za uspješnice poput filmova “Crni telefon”, “Get Out” ili pak preradu Wellsova klasika “Nevidljivi čovjek”, dolazi novi triler o karizmatičnom i vrlo gostoljubivom vlasniku imanja koji skriva mračnu i zastrašujuću tajnu, a tumači ga dobitnik nagrade BAFTA James McAvoy, moguće da se radi o potencijalnome kinohitu.

Speak No Evilne govori zlo

Speak No Evil

Prema službenome sinopsisu, kada američka obitelj dobije poziv da provede vikend na prelijepom seoskom imanju koje pripada šarmantnoj britanskoj obitelji s kojom se sprijateljila tijekom odmora, ono što započinje kao savršen bijeg, ubrzo se pretvara u složenu psihološku noćnu moru.

Scenarij za film, koji propituje tamne strane ljudske psihe i napetosti koje mogu izniknuti čak i iz naizgled bezazlenih situacija, napisao je James Watkins, talentirani filmaš poznat po filmu “Eden Lake” i gotičkoj horor-priči “Žena u crnom”, koji potpisuje i režiju. Njegov novi film “Ne govori zlo” temelji se na danskom horor-hitu “Gæsterne” iz 2022. godine, koji su napisali Christian Tafdrup i Mads Tafdrup, a osvojio je čak 11 nominacija za dansku filmsku nagradu koja je ekvivalent Oscarima.

U tekstu za The Guardian Zoe Williams ističe da je film zastrašujući psihološki triler koji počinje kao komična drama o kulturnim razlikama između parova, no poslije, postupnim eskaliranjem napetosti, prelazi u horor. Također ističe McAvoyevu izvrsnu i prjeteću izvedbu te činjenicu da film izaziva snažnu reakciju zbog svoje atmosfere i psihološke igre među likovima. I sam glumac McAvoy ocjenjuje film kao mračnu i intenzivnu priču, a svoj lik Paddy prjetećim i onim koji djeluje manipulativno.

Uz Jamesa McAvoya u glavnim se ulogama javljaju i Mackenzie Davis, Aisling Franciosi, Alix West Lefler, Dan Hough i Scoot McNairy.