Girl You Know It's True

Girl You Know It's True

13.9.2024., 07:05
BIOGRAFSKI FILM “GIRL YOU KNOW IT’S TRUE”

Drama o svjetskoj glazbenoj senzaciji 80-ih

Najveći skandal u povijesti glazbe konačno na filmu

Rijetko je koji skandal u glazbenome svijetu imao odjek takve jačine kao onaj vezan uz njemačko-francuski R&B duo Milli Vanilli, kojem je 1990. oduzeta nagrada Grammy nakon što se saznalo da na snimkama hitova kao što su “Girl You Know It’s True”, “Blame It on the Rain”, “Girl I’m Gonna Miss You” i “Baby Don’t Forget My Number”, po kojima je postao poznat, nisu glasovi Faba Morvana i Roba Pilatusa, već drugih osoba koje su snimile vokale, a oni su samo usklađivali usne s pjesmama.

Krajem 80-ih Rob Pilatus i Fab Morvan, mladi plesači i modeli, potpisali su ugovor s glazbenim producentom Frankom Farianom, koji je, osmislivši koncept za duo Milli Vanilli, želio stvoriti zvijezde, no i sam je znao da vokali Pilatusa i Morvana nisu dovoljno dobri za postizanje željenoga učinka, pa je uposlio profesionalne pjevače poput Charlesa Shawa, Johna Davisa i drugih kako bi snimili vokale za pjesme koje su poslije postali veliki hitovi, kao i sam dvojac. Uz pjesme, koje su bile na vrhovima top-ljestvica, tu je bio dobar scenski nastup plesača po vokaciji, pa su osvojili i Grammy za najboljeg novog izvođača 1990. godine, iste one kad je tijekom nastupa na MTV-ju matrica s unaprijed snimljenim vokalima počela preskakati, što je razotkrilo da dvojac ne pjeva uživo. Iako je publika isprva mislila kako se radi o tehničkom problemu, glasine o pravoj istini su se proširile, a pritisak javnosti i medija rastao, zbog čega je na kraju producent priznao da glasovi na albumima Milli Vanilli nisu oni popularnog dvojca. Rezultat je bio oduzimanje Grammyja i izrugivanje svjetske javnosti.

Jedinstveni je slučaj na velikom platnu ovjekovječio redatelj Simon Verhoeven, koji uz scenarij supotpisuje i produkciju biografskog filma “Girl You Know It’s True”. Film prati uspon popularnog dvojca, prijatelja Roba i Faba, koji osvajaju međunarodne top-liste pod imenom Milli Vanilli, imaju tri hita broj jedan u SAD-u i uživaju u životu prekomjernosti u Hollywoodu. U glavnim su ulogama Elan Ben Ali i Tijan Njie, a producenta Fariana tumači Matthias Schweighöfer. Film je trenutačno u našim kinima.