Zlatne žice Slavonije 2023.

Zlatne žice Slavonije 2023.

6.9.2024., 07:00
HRT: IZRAVNI PRIJENOS 8. RUJNA

Finalna festivalska večer Festivala Zlatne žice Slavonije

Glazbeni događaj poznat po svom bogatom kulturnom nasljeđu i ljubavi prema tamburici

U nedjelju, 8. rujna, ne propustite prijenos tradicionalnog tamburaškog festivala “Zlatne žice Slavonije”. Finalna festivalska večer novih pjesama na rasporedu je u 21.20 na Prvome programu Hrvatske televizije i na Drugome programu Hrvatskoga radija.

Na ovogodišnjem, 55. izdanju, na Trgu Sv. Trojstva u Požegi, kao i uvijek pred tisućama gledatelja, nastupit će između ostalih: Berde band, Slavonske lole, Šokci, Stjepan Jeršek Štef, Miroslav Škoro, Đuka Čaić, Filip Hozjak, Cecilija, Kas i Marija Mirković, TS Ravnica, TS Gazde, Viktorija Kulišić Đenka, TS Fijaker, Boris Ćiro Gašparac, Vlatka Kopić Tena, TS Džentlmeni, TS Posegana, Mladen Burnać...

Antonia Ćosić

Antonia Ćosić

HRT

Voditelji su Antonia Ćosić i Duško Ćurlić, redateljica Mirena Stijačić, a urednik Nikola Kristić.

Festival “Zlatne žice Slavonije” jedan je od najpoznatijih glazbenih događaja u Hrvatskoj, posvećen promociji tamburaške glazbe i slavonske tradicije. Održava se svake godine u Požegi, u srcu Slavonije, a poznat je po svom bogatom kulturnom nasljeđu i ljubavi prema tamburici. Festival je nastao 1969., a njegov glavni cilj je očuvanje i promicanje tamburaške glazbe. Tijekom godina postao je ključna manifestacija za sve ljubitelje tamburaške glazbe i slavonske kulture. U sklopu festivala održavaju se brojni koncerti, nastupi tamburaških sastava, ali i drugih izvođača koji njeguju glazbu sličnu tamburaškoj ili inspiriranu slavonskom tradicijom. Jedna od specifičnosti festivala je i njegovo natjecateljsko obilježje. Izvođači se natječu u različitim kategorijama, a najbolji među njima osvajaju nagrade poput Zlatne žice, koja je postala sinonim za vrhunski tamburaški zvuk. Festival također pruža priliku mladim i neafirmiranim glazbenicima da se predstave široj publici.

Osim glazbenog dijela, često uključuju i druge kulturne sadržaje poput izložbi, sajmova, radionica i degustacija slavonskih specijaliteta, čime se dodatno promovira bogata kulturna baština i tradicija Slavonije.