"Borderlands" (2024 film)

"Borderlands"

30.8.2024., 07:00
Borderlands

Kaos s Pandore stigao je u kina diljem Hrvatske

Mnogo je poznatih imena u glumačkoj postavi, a predvodi ju Cate Blanchett, koja glumi Lilith

Temeljena na jednoj od najprodavanijih franšiza videoigara svih vremena, znanstvenofantastična akcijska komedija “Borderlands”, čija priča prati šaroliku ekipu autsajdera u misiji spašavanja nestale djevojke koja posjeduje ključ nezamislive moći, zaigrala je u hrvatskim kinima.

U središtu radnje je Lilith, ozloglašena odmetnica tajanstvene pozadine. Vraća se na svoj rodni planet Pandoru u potrazi za nestalom kćeri negativca iz filma, Atlasa. Tijekom svog putovanja Lilith se ujedinjuje sa šarolikom grupom saveznika: Rolandom, vrhunskim plaćenikom; Tiny Tinom, mladom stručnjakinjom za rušenje; Tannis, nekonvencionalnom znanstvenicom; i robotom Claptrapom, poznatom po svojoj oštroumnosti. Ta eklektična skupina udružuje se kako bi pomogla pronaći nestalu djevojku stvarajući neočekivanu koaliciju.

S izlaskom prvog nastavka franšiza akcijskih videoigara “Borderlands” je 2009. upoznala gejmere sa svemirskim vestern-svijetom Pandore ispunjenim svakojakim stvorenjima, luđacima, golemim arsenalom oružja, blagom i trezorom koji svi odmetnici, banditi i avanturisti traže. Taj trezor skriva najveće blago ikad prije viđeno. Put do njega sve je samo ne lak, a ključevi za njegovo otvaranje razasuti su svuda po planetu.

"Borderlands" (2024 film)

"Borderlands"

Još nakon velikog uspjeha prvih dvaju nastavaka videoigre šuškalo se kako će “Borderlands” dobiti svoju filmsku inačicu, a kaos s Pandore sada je napokon stigao na velika platna. Nakon što je u veljači ove godine objavljen prvi službeni trailer moglo se vidjeti kako nekih od favorita iz videoigre neće biti u filmu, no film ipak velikim dijelom slijedi priču videoigara.

Film je režirao Eli Roth (“Hostel”, 2005.; “Kuc kuc”, 2015.; “Crni petak”, 2023.), koji je ujedno bio i jedan od koscenarista “Borderlandsa”. Roth je poznat kao veliki zaljubljenik u horor-žanr i akciju koja seže u ekstreme, stoga je bio pravi izbor za redatelja, jer franšiza “Borderlands” upravo je takva - krvava, te puna crnog humora i luđaka. No studio ovaj film nije vidio tako, jer s obzirom na to da je bio toliko ekstremno krvav, što je iznenadilo i same predstavnike studija, gledatelji mlađi od 17 godina ne bi ga mogli gledati u kinima (bar ne u SAD-u), a namjera je pridobiti što više publike. Rothov “Borderlands” stoga je morao “pod nož”, odnosno moralo se izbaciti dijelove s nasiljem i svime neprimjerenim kako bi se dobilo klasifikaciju 13+.

Mnogo je poznatih imena u glumačkoj postavi, a predvodi ju Cate Blanchett, koja glumi Lilith, odmetnicu mističnih moći. Pridružuju joj se Kevin Hart kao plaćenik i bivši vojnik Roland, Ariana Greenblatt kao glasna tinejdžerica Tiny Tina, koja voli dizati stvari u zrak; Florian Munteanu kao Krieg, golemi, mišićavi psiho i Tinin zaštitnik; Jamie Lee Curtis kao otkačena doktorica Tannis; i Jack Black kao brbljavi robot Claptrap. U ostalim su ulogama Edgar Ramírez kao glavni negativac Deukalian Atlas, Gina Gershon kao vlasnica barova na Pandori Mad Moxxi, Benjamin Byron Davis kao trgovac oružjem Marcus, Janina Gavankar kao zapovjednica Knoxx i Haley Bennett kao Lilithina majka.