Ekipa hrvatskog filma "Frka"

Ekipa hrvatskog filma "Frka"

Gordan Panić
29.8.2024., 14:36
OTVOREN VUKOVAR FILM FESTIVAL

“Šuma Striborova” i “Frka” su filmska čuda

Projekcijama hrvatskih filmova "Šuma Striborova" i "Frka", prigodnim govorima i vatrometom, u perivoju Dvorca Eltz otvoren je 18. Vukovar film festival (VFF). Festival je otvorio zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac, koji je rekao da je tijekom godina festival izrastao u svojevrstan vukovarski brend. Zemlja partner Vukovar film festivala je Njemačka, a veleposlanik Njemačke u Hrvatskoj Christian Hellbach istaknuo je iznimno značenje filmova i kinematografije za društvo u cjelini.

- Nadam se da će 18. izdanje pridonijeti da festival postane institucija koja je važna ne samo za grad Vukovar nego i regiju. Očekujem da će se ovogodišnji festival VFF lansirati u novu dimenziju - rekao je veleposlanik Hellbach.

Direktor VFF-a Darko Puharić rekao je da se ove godine VFF može pohvaliti s ukupno 35 filmova u službenoj natjecateljskoj kategoriji za nagrade Zlatni šlep, a bit će prikazano i deset filmova iz podunavskih zemalja koji su bili kandidati za filmsku nagradu Oscar. Projekcije su na čak sedam lokacija u gradu, održava se prva VFF akademija te 2. Dječji filmski festival. Važnu ulogu na VFF-u imaju volonteri, iz čak pet europskih država.

Perica Martinović, Daniel Rafaelić i Ana Marija Bokor Vrdoljak

Perica Martinović, Daniel Rafaelić i Ana Marija Bokor Vrdoljak

Gordan Panić

Prvoga dana VFF-a prikazana su dva hrvatska filma mladih hrvatskih autora, kratki animirani film "Šuma Striborova" redateljice Ane Despot te dugometražni crnohumorni dramski triler "Frka" redatelja Svebora Mihaela Jelića. Oba su filma nagrađena velikim pljeskom publike. Ana Despot izjavila je da je inspiraciju našla u hrvatskoj baštini te da je I. B. Mažuranić utjecala na nju i njezin likovni put. Nakon projekcije "Frke" publici u Vukovaru predstavila se ekipa toga filma, predvođena producenticom Iris Tomić.

- Hvala vam što ste došli pogledati naš film o mladima za mlade. Na ovom je filmu 40 mladih ljudi radilo volonterski i napravili smo nešto dobro - poručila je producentica Tomić.

Ana Despot i Dragan Despot

Ana Despot i Dragan Despot

Gordan Panić

Sve filmove VFF-a, koji ove godine ima najveći i najbogatiji program, odabrao je umjetnički direktor Festivala Daniel Rafaelić sa suradnicima.

- "Šuma Striborova" i "Frka" dva su filmska čuda. Čudesan film koji je otvorio Festival, "Šuma Striborova", animirani film Ane Despot, pokazuje u kojem smjeru idemo i kakve filmove možemo očekivati u budućnosti od nekoga toliko darovitog. Nakon toga "Frka" Svebora Mihaela Jelića, osječki film. Želimo biti lokalni, nacionalni, međunarodni, nekakav "melange" filmskih težnji, i to se na Vukovar film festivalu vidi - kazao je Rafaelić.

Dodao je da ni jedan film nije slučajno na Festivalu, svaki je intrigantan, umjetnički vrijedan i ostvaruje velike rezultate kod publike matičnih, podunavskih zemalja, o kojima je i riječ na Festivalu. VFF je najjači slavonski kulturni brend, koji ima sjajnu budućnost, zaključio je Rafaelić.