epa11568851 US actor Sigourney Weaver poses at a photocall ahead of the opening ceremony of the Venice Film Festival, in Venice, Italy, 28 August 2024. Sigourney Weaver will receive the Golden Lion for Lifetime Achievement Award during the 81st edition of the Venice International Film Festival which runs from 28 August to 07 September 2024. EPA/FABIO FRUSTACI
HINA
29.8.2024., 14:40
FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI

Sigourney Weaver dobila nagradu za životno djelo

Priznanje da sam sposobna biti pustolovna posvuda na neobičan način na koji to činim u svojoj karijeri

Prije dvije godine Sigourney Weaver uručila je Zlatnog lava venecijanskog filmskog festivala za životno djelo redatelju Paulu Schraderu. Nije ni slutila da će dvije godine poslije dobiti isto priznanje.

- Počašćena sam jer je dobiti ovu nagradu privilegij koji dijelim sa svim filmašima i suradnicima s kojima sam radila kroz godine. Ponosno je prihvaćam i pritom slavim sve koji su mi pomogli oživiti dosadašnje filmove - kazala je glumica prilikom prihvaćanja nagrade.

U povodu nagrade direktor Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, Alberto Barbera, izjavio je: "Glumica kalibra Sigourney Weaver ima malo suparnica. Osnažena svojim visokim kazališnim obrazovanjem, osvojila je sjajnu filmsku publiku filmom "Alien" u režiji Ridleyja Scotta, ubrzo postavši amblematska figura 1980-ih. Tijekom tog desetljeća stvorila je imidž heroine bez presedana u žanru akcijskog filma, sposobne pobjedonosno parirati muškim modelima koji su do tog trenutka dominirali epskim i avanturističkim filmovima. Nezadovoljna time što je utrla put moćnim glumicama, glumica je bez prestanka nastavila potragu za osobnim identitetom. Neprestano je izazivala svoju osobnost odabirima koji su se kretali od žanrovskih filmova do komedija, umjetničkih filmova i filmova za djecu, sporednih etiketa koje su je nastojale ograničiti na ulogu trijumfalne ikone Reaganove ere. Kao autentični suradnik, a ne samo savitljiv instrument u rukama redatelja, pridonijela je uspjehu filmova Jamesa Camerona, Paula Schradera, Petera Weira, Michaela Apteda, Romana Polanskog, Ivana Reitmana, Mikea Nicholsa, Anga Leeja, i mnogih drugih, svaki put namećući pečat složene osobnosti – ponekad kontradiktorne, ali uvijek autentične – na vlastitu karizmatičnu prisutnost. Obdarena nevjerojatnim temperamentom, sposobna se kretati fino, ali bez krhkosti, stvorila je imidž žene koja je samouvjerena, odlučna i dinamična u isto vrijeme, s beskrajno različitim nijansama, dopuštajući svojoj intenzivno magnetskoj, ženstvenoj osjetljivosti da se filtrira. Zlatni lav za životno djelo samo je priznanje zvijezdi koja je izgradila mostove između najsofisticiranijeg art-house kina i filmova koji se obraćaju javnosti na iskren i originalan način, a pritom je ostala vjerna sebi."

epa11570616 US actor Angelina Jolie arrives at Lido Beach during the Venice Film Festival, in Venice, Italy, 29 August 2024. The 81st edition of the Venice International Film Festival runs from 28 August to 07 September 2024. EPA/ETTORE FERRARI
HINA

ANGELINA I BRAD NEĆE SE SRESTI

Glumica Angelina Jolie pojavila se na Filmskom festivalu u Veneciji kako bi predstavila svoj film “Maria”, koji prati život operne pjevačice Marije Callas. Na istom festivalu će svoj novi film “Wolfs” predstaviti i njezin bivši muž Brad Pitt, s kojim nije u dobrim odnosima. Organizatori su osigurali da bivši supružnici budu razdvojeni kako bi se izbjegle neugodne situacije. Angelina je nakon projekcije filma u četvrtak otputovala na Telluride Film Festival u Coloradu, a Pitt stiže u Veneciju tek u subotu. (T.K.)

Weaver je ostavila neizbrisiv trag u nekim od najpoznatijih filmskih znanstveno-fantastičnih franšiza, a u intervjuu za Deadline kazala je što za nju znači ova nagrada za životno djelo.

- Otkako sam prvi put otišla u Veneciju, to mi je postao jako važan festival, najdraži festival. Mislim da je festival taj koji zagovara umjetnost snimanja filma, možda više nego posao snimanja filma. Želim reći koliko sam zahvalna festivalu na ovoj prekrasnoj nagradi jer ona je za mene zagrljaj glumaca koji nisu voljni biti stavljeni u kutiju. To je priznanje da sam sposobna biti pustolovna posvuda na neobičan način na koji to činim u svojoj karijeri. U početku su mi rekli da nemam talenta dok sam studirala dramu na Yaleu, na čemu sam zahvalna, jer je to značilo da sam krenula u sva ta različita područja - kazala je. n