Sarajevo film festival kraj 2024.
SFF
25.8.2024., 19:46
DODJELOM NAGRADA ZAVRŠIO FESTIVAL

Rumunjski film “Tri kilometra do kraja svijeta” je najbolji film 30. Sarajevo Film Festivala

Ovogodišnji program obuhvatio je 250 filmova i serija iz cijelog svijeta, od čega je 57 premijera bilo iz BiH i regije

Dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu završen je 30. Sarajevo Film Festival, a najboljim filmom proglašen je rumunjski film "Tri kilometra do kraja svijeta" redatelja Emanuela Parvua.

Na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu, koju je vodila Helena Vuković, uručene su nagrade i najboljim redateljima i redateljicama, glumcima i glumicama te dugometražnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima prikazanima u okviru Natjecateljskog programa. Festivalska publika je proteklih osam dana imala priliku pogledati brojna filmska ostvarenja iz BiH, regije i svijeta, a ovogodišnji program Sarajevo Film Festivala obuhvatio je 250 filmova i serija iz cijelog svijeta, od čega je 57 premijerno prikazanih bilo iz BiH i regije.

PREMIJERA HRT-ove SEZONE “BIJELI PUT”

HRT-ova serija “Bijeli put”, nastala prema scenariju koji je napisao Emir Imamović Pirke, pod redateljskom palicom Tomislava Rukavine, pretpremijerno je predstavljena na SFF-u. Snimljeno je šest nastavaka u trajanju od oko 50 minuta.

- Prvi put u životu igram pripadnicu policije i užasno sam sretna da smo to radili jer to što je Pirke napisao, stvarno je fenomenalno, u šest epizoda. I kada samo to pročitali - svi smo bili “unutra”. Tako rijetko za televiziju dobiješ da igraš nešto što je tako dobro napisano - istaknula je Nina Violić, u seriji inspektorica Bisera.

Prva epizoda kriminalističke serije “Bijeli put” bit će prikazana na HRT-u 30. rujna.

Najbolji igrani film 30. Sarajevo Film Festivala proglasila je Una Gunjak, a nagradu je odnio "Tri kilometra do kraja svijeta" rumunskog redatelja Emanuela Parvua. Radnja filma prati sedamnaestogodišnjeg Adija, koji provodi ljeto u rodnom selu u delti Dunava. Jedne noći postaje žrtva brutalnog uličnog napada i njegov svijet se okreće naglavačke. Njegovi roditelji ga više ne promatraju na isti način kao prije, a privid pitomosti sela počinje se urušavati.

U konkurenciji su bili filmovi "Među bogovima", "Obiteljska terapija", "Arkadija", "Redakcija", "Selo pokraj raja", "Sveti elektricitet", "Tri kilometra do kraja svijeta", "Velika sedmica" i "Majka Mara".

Žiri Natjecateljskog programa činili su Paul Schrader (predsjednik žirija), Sebastian Cavazza, Una Gunjak, Juho Kuosmanen i Noomi Rapace.

- Naš žiri želi zahvaliti i čestitati na izvanrednoj selekciji filmova, bilo je to lijepo i prosvjetljujuće za mene i za publiku. Svaki od filmova imao je svoje pobornike, što nije uvijek slučaj, tako da su svi mogli govoriti za različite filmove. Čestitamo vam na odabiru i vašim filmovima - poručio je Schrader.

Nagradu Srce Sarajeva za najbolju režiju osvojio je Yorgos Zois za film "Arkadija". Najboljim glumcem proglašen je Doru Bem za ulogu u filmu "Velika sedmica", a Srce Sarajeva za najbolju glumicu osvojila je Anab Ahmedi Ibrahim za ulogu u filmu "Selo pokraj raja".

Srce Sarajeva za najbolji kratki dokumentarac osvojio je film "Like a Sick Yellow" Norike Sefe, koja nije mogla biti na dodjeli, ali se obratila publici videoporukom. Specijalnu nagradu žirija u kategoriji dokumentarnog filma osvojila je Daphne Heretakis za film "Ono što zahtijevamo od kipa je da se ne pomiče". Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film osvojio je film "Slika za sjećanje" Olge Chernykh.

Specijalno priznanje žirija za kratki film 30. izdanja SFF-a dobio je film "Tako Tsubo" Eve Pedroze i Fanny Sargo. Najbolji kratki film je "Abscent", koji je režirao Cem Demirer. Nagradu za ljudska prava (Human Rights Award) osvojila je Anna Rubi za film "Moj život bez mene". Srce Sarajeva za najbolji studentski film osvojila je Nađa Petrović za film "Miris svježe farbe".

- Uime studentskog žirija želimo zahvaliti što smo ovdje, bilo nam je drago da pogledamo sve ove filmove, ali morali smo odabrati jedan - kazali su iz žirija prije uručenja nagrada.

Specijalnu nagradu za promoviranje rodne ravnopravnosti dobila je Maja Doroteja Prelog za film "Cent'anni". Posebnu nagradu za ekološku osviještenost osvojili su autori filma "Nebo iznad Zenice".

Posebne nagrade

Hrvatski audiovizualni centar filmu “Molitva za nas” Filipa Jokanovića - koprodukciji BiH, Srbije i Crne Gore, dodijelio je nagradu od 15.000 eura. Hrvatski filmaš Igor Jelinović i njegov film “Honey Bunny”, hrvatsko-srpske koprodukcije, osvojio je nagradu Turske nacionalne radiotelevizije od 25.000 eura.

Počasno Srce Sarajeva ove godine dobili su: holivudska glumica Meg Ryan, glumac i redatelj John Turturro, redatelj, scenarist i producent Alexander Payne te redatelji Elia Suleiman i Cord Jefferson.