"Vrana" (The Crow) 2024.

"Vrana" (The Crow) 2024.

Lionsgate
22.8.2024., 16:27
TAMA, SMRT I VJEČNA ROMANSA

Uloga Erica u novoj verziji “Vrane” pripala je Billu Skarsgårdu, a Shelly je FKA Twigs

U kinima je zaigrala nova verzija “Vrane” (“The Crow”), moderne ekranizacije istoimenog strip-serijala Jamesa O’Barra, te sa sobom donosi tamu, nasilje, smrt i vječnu romansu usred svega toga. Kad je prva ekranizacija “Vrane” izišla, 1994., film je pogodio pravi duh vremena, te se s njime mogla poistovjetiti cijela horda ljubitelja gotičkog filma. Erica Dravena tada je utjelovio Brandon Lee, sin legendarnog Brucea Leeja, koji je u nesretnom spletu okolnosti ubijen na snimanju. Film je bio dovoljno uspješan da pokrene franšizu, te su snimljena tri inferiornija nastavka i TV serija.

Nova “Vrana” nije remake one iz 1994., nego nova ekranizacija strip-serijala. Kako bi se što više udaljilo od filma Brandona Leeja, iako se glavni likovi ovdje zovu Eric i Shelly - oni nisu Eric Draven i Shelly Webster te njihova prezimena ovaj put nisu poznata.

"Vrana" (The Crow) 2024.

"Vrana" (The Crow) 2024.

Lionsgate

Redatelj Rupert Sanders to naziva više sirovim indie filmom nego velikim holivudskim, zbog čega nova “Vrana” može sačuvati svu tamu i nasilje kakvo je prikazano u stripu. Akcija je u stilu “Johna Wicka” i sličnih ostvarenja koja su ju učinila popularnom posljednjih godina, a fokus se više zadržava na ljubavnoj vezi Erica i Shelly, te se produbljuje njihov odnos, za razliku od originalnog filma, gdje relativno brzo dožive svoj koban kraj.

Iako je njegov brat Alexander bio razmatran za ulogu Erica, ona je na kraju pripala Billu Skarsgårdu, najpoznatijem po ulozi klauna Pennywisea iz Kingova serijala “Ono” i Markiza iz “Johna Wicka 4”. Glazbenica FKA Twigs (“Honey Boy”) glumit će Ericovu ljubav života Shelly, a Danny Huston (“X-Men početak: Wolverine”) u ulozi biznismena s nadnaravnim moćima koji će presuditi Ericovoj i Shellynoj ljubavi. U ostalim su ulogama Josette Simon, David Bowles, Isabella Wei, Laura Birn, Sami Bouajila i Jordan Bolger.

"Vrana" (The Crow) 2024.

"Vrana" (The Crow) 2024.

Lionsgate

“Vranu” je režirao Rupert Sanders, koji iza sebe ima naslove poput “Snjeguljica i lovac” i “Duh u oklopu”. Njega je filmu privukla želja za snimanjem mračne romanse koja gleda kroz eterični veo između života i smrti, a, usto, odrastao je slušajući grupe kao što su Joy Division i The Cure, čije teme pjesama itekako odgovaraju onome o čemu “Vrana” govori. Za scenarij su zaslužni Zach Baylin (“Kralj Richard”), koji je napisao prvu verziju, a za njegovu je reviziju uskočio William Josef Schneider, kojemu je ovo prvi scenarij za dugometražni uradak. Neizbježno je i razumljivo to da će se nova “Vrana” uspoređivati s Brandon Leejevom, no dobro je što ovaj film radi svoju stvar bez nastojanja da kopira prethodnika.