20.08.2024., Sarajevo - Americka glumica Meg Ryan, koja je najpoznatija po svojim ulogama u velikom broju popularnih romanticnih komedija, dobila je nagradu Pocasno Srce Sarajeva na 30. Sarajevo Film Festivalu. Nagradu joj je urucio direktor festivala Jovan Marjanovic Photo: Armin Durgut/PIXSELL
PIXSELL
22.8.2024., 07:00
MEG RYAN NA SARAJEVO FILM FESTIVALU

Ovaj je festival primjer kako zajednica može biti jedinstvena, hvala vam što pružate otpor

Na Festivalu predstavlja romantičnu komediju koju je sama režirala i napisala scenarij

Poznatoj američkoj glumici Meg Ryan je na Sarajevo film festivalu, u znak priznanja za njezin izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti u Ljetnom kinu Coca-Cola, uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Nezaboravne uloge

- Hvala vam puno. Tako sam sretna što sam ovdje. Hvala Sarajevo Film Festivalu i svima vama što ste ovdje, hvala za vaša srca. Drago mi je što sam ovdje i što vam mogu, licem u lice, zahvaliti za ovo što radite godinama. Ovo je primjer kako ova zajednica može biti jedinstvena, ne traćiti svoje živote, nego gledati filmove, slušati glazbu, plesati i tako potvrditi da su umjetnost i kultura čin otpora. Hvala vam mnogo što pružate otpor - rekla je Ryan.

Počasno Srce Sarajeva uručio joj je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

- Večeras smo se okupili da slavimo ikoničnu figuru u svijetu filma. Proslavljenu glumicu čiji talent, šarm i svestranost godinama oduševljavaju publiku. Karijera Meg Ryan blještavo je svjedočanstvo magije pričanja priča kroz film. Nezaboravne su njezine uloge u romantičnim klasicima kao što su "Kad je Harry sreo Sally", "Nesanica u Seattleu" i "Imaš poštu", kao i u dramama kakve su "Hrabrost ratnika" i "Kad muškarac voli ženu". Meg Rayan je uvijek davala autentičnost likovima koje je portretirala - rekao je Marjanović.

Holivudska zvijezda poznata po svojoj svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra u Ljetnom kinu Coca-Cola pozdravila je publiku i predstavila posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine "Imaš poruku", na istom mjestu gdje je taj film prikazan prije 25 godina, na 5. Sarajevo Film Festivalu (1999.).

Ryan je prethodno održala masterclass, koji je moderirao nagrađivani bosanskohercegovački redatelj Danis Tanović, dobitnik Oscara. Masterclass je bio posebna prilika za uvid u ključne aspekte karijere Meg Ryan i njezin novi film "What Happens Later", koji će također biti prikazan na Festivalu. Romantična komedija koju je Ryan režirala, napisala scenarij i u kojoj glumi, zajedno s Davidom Duchovnyjem, "What Happens Later" Bleecker Street Medije njezino je drugo redateljsko djelo, nakon nezavisnog filma "Ithaca" iz 2015.

20.08.2024., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Meg Ryan, americka glumica koja je najpoznatija po svojim ulogama u velikom broju popularnih romanticnih komedija, prosetala je crvenim tepihom 30. Sarajevo Film Festival. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
PIXSELL

Ryan je stekla široko priznanje za svoju komičnu privlačnost u svojoj prvoj ulozi nominiranoj za Zlatni globus, kao Sally Albright u filmu "Kad je Harry sreo Sally", u režiji Roba Reinera i prema scenariju Nore Ephron. Nastavila je glumiti u hit romantičnoj komediji Nore Ephron "Nesanica u Seattleu", u kojoj je glumila s Tomom Hanksom, što joj je donijelo drugu nominaciju za Zlatni globus. Njezina posljednja suradnja s Ephron i Hanksom bila je romantična komedija "Imaš poruku", koja je Ryan ponovno donijela međunarodno priznanje i treću nominaciju za Zlatni globus.

Također je dobila priznanja za svoje jedinstvene dramske portrete, uključujući ulogu uz Denzela Washingtona kao prva žena vojnik nominirana za Medalju časti u filmu "Hrabrost ratnika", u režiji Eda Zwicka, te njezinu dirljivu izvedbu žene s problemom alkoholizma u filmu Luisa Mandokija "Kad muškarac voli ženu", u kojem glumi s Andyjem Garciom. Za svoju izvedbu s Kieferom Sutherlandom u filmu Sundance Instituta "Obećana zemlja" osvojila je nominaciju za Independent Spirit Award.

Razgovor na masterclassu pratili su ulomci iz proslavljenih filmova "Kad je Harry sreo Sally", "Rezovi" i "What Happens Later". Meg Ryan je primijetila da je neobično gledati inserte iz vlastitih filmova na velikom platnu, jer nema naviku gledati ostvarenja u kojima je glumila kada se proces završi.

Upitana o svojim filmskim početcima, Ryan otkriva da je u svijet glume ušla u vrijeme studija novinarstva, kad je odlazila na audicije kako bi financirala svoj studentski život. Glumica ne skriva da joj je trebalo jako dugo vremena da se navikne na javne nastupe, s kojima je kao dijete imala problem. Kako nije profesionalna glumica, morala je sve učiti od nule.

- Ni sama ne znam kako sam dobila svoju prvu ulogu, ali moram reći da su svi bili iznimno dragi i da sam mnogo naučila tijekom snimanja. Kad sam počela sa serijama, nisam znala pamtiti replike, stajati na liniji itd. Ali sad kad se osvrnem na to, shvaćam da sam imala početničke probleme, što sad percipiram kao jako vrijednu stvar u mom formiranju kao glumice - ocjenjuje Ryan.

Brojne suradnje

Glumica se prisjetila važnih suradnji s redateljima i glumcima navevši da je od svakog suradnika nešto novo naučila. Na početku karijere su joj jako značile suradnje s redateljima koji daju jednostavne instrukcije. S posebnim zadovoljstvom se sjeća suradnje s Norom Efron, jer je ta redateljica istovremeno i pisala scenarije za filmove na kojima radi. Ryan je ispričala da je Efron kreirala atmosferu na setu u kojoj su sudionici procesa imali osjećaj da su na tulumu, što je, prema njezinu mišljenju, pravilo razliku u načinu rada i proizvodu koji su dobili. Osobito joj je zanimljiv karakter rediteljice Jane Campion, u kojoj nalazi prototip buntovnice.

GOSTOVALA EKIPA IZ SERIJE “PRINC IZ ELEJA”

U Avant Premiere Series Press Corneru gostovala je ekipa serije “Princ iz Eleja”, a o seriji su govorili glumac Alen Muratović i glumica Nadine Mičić, kao i kreatori serije Elma Tataragić i Enes Zlatar. Tataragić je otkrila da je priča počela još 2015., kad su radili komičnu reklamnu kampanju. Od samog su početka na umu imali Alena Muratovića. Micić je govorila o tome kako je bilo igrati Amerikanku koja se prilagođava na život u Bosni: “Počela sam od stereotipa i našeg shvaćanja Amerikanaca. Kate, koju igram, strašno želi biti prihvaćena i stopiti se s okolinom. Shvatila sam i da dosta dobro čujem jezike, s toga mi ovaj američki naglasak uopće nije teško pao.” Kako u seriji postoje likovi slični likovima iz stvarnosti, Tataragić je ispričala da su se neki od njih ne samo prepoznali nego i na to reagirali, poput Bože Vreće i Lake. Prva sezona serije osvojila je čak tri Srca Sarajeva za TV serije na 30. Sarajevo Film Festivalu. U kategoriji najboljeg scenarija komedija nagradu su dobili Elma Tataragić, Enes Zlatar i Dušan Branić, za najboljeg glumca u kategoriji komedija nagrađen je Alen Muratović, a sama serija proglašena je najboljom komedijom.

Sumiravši iskustva saradnje s redateljima, zaključila je da je odnos redatelja i glumaca na setu ključan i da se unutar njega prenosi mnogo iz odnosa s roditeljskim figurama.

- To je nešto što sam uočila kroz vrijeme, glumci projeciraju odnose sa svojim vlastitim roditeljima ili s autoritetom na redatelje. Ako niste dostojni poštovanja, onda imate teškoće s glumcima - primjećuje glumica.

Dio razgovora bio je posvećen projektima u kojima se Meg Ryan okušala u ulozi glumice i redateljice. Između ostvarenja koja je režirala prošlo je osam godina. Prvi projekat kao redateljica radila je u vrijeme pandemije Covid-19. Inicijalno je planirala da ne glumi u filmu "What Happens Later", ali je shvatila da joj je jako zabavno da glumi u filmu koji režira. Posljednjih godina je eksperimentirala s ulogama u filmskoj industriji, što joj je činilo zadovoljstvo, jer je shvatila da voli da bude u atmosferi storytellinga.