"Siromaštvo u Ujedinjenom Kraljevstvu - Zaboravljeni od krune""Poverty in the UK: Forgotten by the Crown" (2022)

"Siromaštvo u Ujedinjenom Kraljevstvu - Zaboravljeni od krune"

22.8.2024., 16:30
PRISILJENI OSLANJATI SE NA DOBROČINSTVO

Dokumentarac "Siromaštvo u Ujedinjenom Kraljevstvu - Zaboravljeni od krune"

Zemlja sa stopom nezaposlenosti od 3,6 % grca u siromaštvu

Engleski paradoks: zemlja sa stopom nezaposlenosti od samo 3,6 posto grca u siromaštvu. Danas se više od 15 milijuna Britanaca, gotovo četvrtina stanovništva, smatra siromašnima.

Galopirajuća inflacija i nagli rast cijena energenata posljednjih mjeseci gurnuli su milijune u siromaštvo. Tome su pridonijeli i prilagodba plaća potražnji na tržištu te rastuća "uberizacija" stotine tisuća samozaposlenih. Sve dodatno pogoršava više od deset godina rezova u resoru socijalne skrbi, koje je inicirala vlada Davida Camerona, te privatizacija sektora javnih usluga.

Jedna od posljedica toga jest to da Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je 2010. godine nekoliko desetaka banaka hrane, danas ih ima više od dvije tisuće. Očekivani životni vijek stagnira, čak se i smanjuje u najnerazvijenijim regijama, u kojima ljudi umiru deset godina ranije nego drugdje zbog lošeg načina života: smrtonosnog koktela raznih bolesti i ovisnosti.

Milijuni Britanaca bave se humanitarnim radom kako bi nadoknadili propuste vlade. Je li to "Veliko društvo" koje je 2010. godine popularizirao tadašnji premijer David Cameron, zagovornik politike štednje?

Dokumentarni film "Siromaštvo u Ujedinjenom Kraljevstvu - Zaboravljeni od krune" možete pogledati u ponedjeljak, 26. kolovoza, u 23.35 na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1).

Upoznajte siromašne engleske radnike prisiljene oslanjati se na dobročinstvo kako bi preživjeli. Od Blackpoola, siromašnog primorskog grada na sjeverozapadu Engleske i zelene Cumbrije na granici sa Škotskom, jednog od najruralnijih krajeva u zemlji, gdje su javni prijevoz i usluge gotovo nepostojeći, do Ashton-under-Lynea, industrijskog grada paraliziranog ekonomskim krahom i nedostatkom perspektive - to je Velika Britanija današnjice.

Režiju dokumentarca originalnog naziva “Poverty in the UK: Forgotten by the Crown” iz 2022. godine potpisuju Grégoire Lamarche i Stéphane Rodriguez. Produkcija: Les Films de L’Odyssée.