Čovjek koji nije mogao šutjeti

Čovjek koji nije mogao šutjeti

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
16.8.2024., 08:04
SARAJEVO FILM FESTIVAL

Dvije hrvatske koprodukcije i 4 dokumentarca

Hrvatski film “Čovjek koji nije mogao šutjeti”, dobitnik Zlatne palme u Cannesu, imat će regionalnu premijeru

Danas, 16. kolovoza, počinje najveći regionalni filmski festival. Trideseti Sarajevo Film Festival donosi niz dobrih ostvarenja - igranih, kratkih, dokumentarnih i studentskih. Više od 250 filmova, 57 u natjecateljskom dijelu programa u četiri selekcije, pratit će više od 700 medijskih djelatnika.

- Moram naglasiti da se zaista osjeti ove godine nekako veći interes, ili bar drukčija energija medija koji se pojavljuju - kaže Andrijana Copf, glasnogovornica Sarajevo Film Festivala.

Prije 30 godina bio je simbol otpora ratnom ludilu. Danas - primjer kako film pridonosi pomirenju među ljudima.

- Ljubavlju prema filmu, prema dočekivanju gostiju u Sarajevu i prema, da kažem, nekim kvalitetnim uspomenama koje čuvamo. Mislim da je jako važan, sjećam se onog prvog, pa do dana današnjeg, puno godina je prošlo, sve je bolji, koliko vidim - kaže Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

U najprestižnijoj kategoriji igranog filma, za naslov najboljeg, odnosno za nagradu Srce Sarajeva, natjecat će se osam ostvarenja, a među njima su film "Među bogovima" redatelja Vuka Ršumovića, nastao u koprodukciji Hrvatske, Srbije i Italije, te "Obiteljska terapija" redateljice Sonje Prosenc, u čijoj je proizvodnji Hrvatska koproducent, zajedno sa Slovenijom, Italijom, Norveškom i Srbijom. U utrci za najbolji dokumentarac među 19 ostvarenja bit će četiri hrvatska filma "Galeb" Davida Lušičića, "Naša djeca" Silvestera Kolbasa, "Bol" Ivana Faktora i "Paviljon 6" Gorana Devića. Osim toga, novo ostvarenje hrvatskog redatelja Nebojše Slijepčevića "Čovjek koji nije mogao šutjeti", koji je osvojio nagradu Zlatna palma u Cannesu, imat će svoju regionalnu premijeru na SFF-u, a tamo će se također natjecati za naslov najboljeg u kategoriji kratkog filma. Dodjela nagrada SFF-a bit će 23. kolovoza.

Posebna nagrada za ekološku osviještenost

Radi podizanja svijesti o klimatskim promjenama SFF uvodi novu nagradu: Posebnu nagradu za ekološku osviještenost, u partnerstvu s Razvojnim programom UN-a u BiH. Tom nagradom SFF daje doprinos podizanju svijesti o značenju zaštite životne sredine, u okviru svojih aktivnosti i nastojanja da bude ekološki odgovoran festival te predvodnik pozitivnih promjena i praksi u području održivosti. Za Posebnu nagradu za ekološku osviještenost konkuriraju filmovi iz svih festivalskih programa koji se bave pitanjima životne sredine i prdoinose podizanju svijesti i održivijoj budućnosti. U ovogodišnjoj je konkurencijij sedam filmova iz devet programa.

Sarajevski filmski festival odgojio je novi naraštaj filmaša, ali i publike koju ne zanima samo puko gledanje filmova. Posebno je zainteresirana za masterclass program.

- Način na koji promišljaju film, kako vide svoju ulogu u svemu tome, ali i generalno ulogu filma u društvu - kaže Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

- Neobičan program, nove generacije autora stalno se igraju sa žanrom, sa stilom, s formom i mnogo su slobodnije nego one generacije prije - ističe Elma Tataragić, selektorica za igrani i kratki film Festivala.

Događaj za koji se traži ulaznica više svjetska je premijera filma "Nakon ljeta" Danisa Tanovića, kojim će festival biti otvoren. On je, također, izvan konkurencije.