serija Nobelovac
youtube
10.8.2024., 07:45
30. SARAJEVO FILM FESTIVAL

Premijera serije o Ivi Andriću

Publika će na jubilarnom, 30. Sarajevo film festivalu imati priliku pogledati pretpremijeru serije "Nobelovac" o književnikiu Ivi Andriću. Njega će u odrasloj dobi glumiti Tihomir Stanić, a uloga Andrićeve supruge Milice Babić-Andrić pripala je prvakinji Drame Sarajevskog ratnog teatra Selmi Alispahić, prenosi Klix.ba.

Serija "Nobelovac" prati život književnika Ive Andrića tijekom nekoliko mjeseci u jesen i zimu 1961. godine, od trenutka kad je saznao da je dobio Nobelovu nagradu do povratka s ceremonije dodjele, preko Švicarske, u Beograd. U osam epizoda otkrivaju se i prate najvažnije, poznate i one manje poznate staze kojima je Andrić hodao, lica koja su ga okruživala i predjeli u kojima je prebivao tokom svog života.

Milica Babić-Andrić bila je kostimografkinja u Srpskom narodnom pozorištu, a njezina karijera, nažalost, ostala je u sjeni njezina supruga.

- Bila je velika čast dobiti poziv od Tihomira Stanića za seriju 'Nobelovac', a posebno igrati Milicu Babić-Andrić, jednu od najvažnijih pojava u kulturnoj povijesti kazališta i filma ovih prostora, a koja je, nešto zbog stjecaja okolnosti, a nešto vlastitim izborom, ostala u sjeni svog supruga, nobelovca Ive Andrića. Vjerujem da će je ova serija izvući iz sjene i izazvati zanimanje za njezin život i rad - kazala je Alispahić za Klix.ba. Ova cijenjena glumica nadalje je kazala da je snimanje bilo predivno.

- Bila sam okružena vrhunskim profesionalcima koje je sve svojom stvaralačkom energijom okupljao Tihomir Stanić. Izvukao je iz svih nas ono najbolje, a to je odlika sjajnih glumaca i posvećenika ovom poslu, kakav Tihomir doista jest - rekla je glumica.

Serija je snimana u Beogradu, Sarajevu, Herceg Novom i Višegradu. Osim Stanića i Alispahić, u "Nobelovcu" glume i Igor Jurinić, Vladan Gajović, Bojan Žirović, Branka Šelić, Bojana Zečević, Petar Novaković, Svetozar Cvetković, Milivoje Obradović, Slobodan Beštić, Aleksandra Pleskonjić, Vahid Džanković, Nebojša Milovanović i drugi.

Seriju su kreirali Tihomir Stanić, Vladimir Roganović i Ivan Velisavljević. Pretpremijeru možete pogledati 19. kolovozu u 16 sati u sarajevskom Cineplexxu (dvorana četiri).