Stric, film 2022
USUTPLJENA FOTOGRAFIJA
7.8.2024., 17:00
NAGRAĐIVANI HRVATSKI TRILER

Film “Stric” stigao u meksička kina

Crnohumorni triler "Stric" redatelja Davida Kapca i Andrije Mardešića, koji je u protekle dvije godine prikazan na 50 festivala te osvojio 15 nagrada i priznanja, prikazuje se u redovitoj kinodistribuciji u čak 18 gradova diljem Meksika. Prvi vikend prikazivanja u Meksiku hrvatski film prikazan je, između ostalog, u kultnoj kinodvorani Cineteca Nacional u Mexico Cityju, koja godišnje ima više od milijun posjetitelja, izvijestio je HAVC.

Riječ je o trileru s elementima apsurdnog humora u kojem naslovnu ulogu tumači legendarni srpski glumac Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Taj netipični filmski uradak nastao je na tankoj granici horora, trilera, drame i crne komedije, a njegovi su ga autori opisali kao "božićni film u kojem je nešto jako pošlo po krivu".

Neke su od nagrada koje je prvijenac autorskog dvojca osvojio one za najbolji dugometražni film na Festivalu horor filma u Santiagu, za najbolju režiju na teksaškom Fantastic Festu, za najbolje umjetničko ostvarenje na festivalu KineNova u Skopju. Primio je i nagradu Young Talents na CinEastu te dvije Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu (najbolji scenarij - Andrija Mardešić, David Kapac; najbolja kostimografija - Ana Savić Gecan).

Film se prikazivao i na Međunarodnom filmskom festivalu u Vancouveru, Međunarodnom filmskom festivalu u Leedsu, Filmskom festivalu u Cottbusu, Festivalu mediteranskog filma u Bruxellesu CINEMAMED, Filmskom festivalu Off Camera u Poljskoj, Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, Međunarodnom festivalu fantastičnog filma Katalonije - Sitges Festivalu i drugima.

Osim u domaćim kinima, film je imao i kinodistribuciju u Srbiji. Nastao je u produkciji kuće Eclectica u suradnji sa Sense Productionom iz Beograda.