Žena s gumenim rukavicama

Žena s gumenim rukavicama

Ustupljena fotografija
2.8.2024., 08:14
SOCIJALNA DRAMA

“Žena s gumenim rukavicama” film je iza kojeg stoji slavonska ekipa

Prikazana je na ovogodišnjem Pula film festivalu, s glavnom glumicom Aretom Ćurković, a govori o pojedincu i sustavu u čijoj je introspekciji on nevidljiv

Film “Žena s gumenim rukavicama” Marija Šuline prikazan je na ovogodišnjem Pula film festivalu. Film je to koji ima posve slavonsku ekipu: redatelj je Mario Šulina, glume Areta Ćurković, Sandra Lončarić, Miroslav Čabraja, Ivan Ćaćić, Vjekoslav Janković,Tatjana Bertok Zupković, Ivana Soldo Čabraja, Antonia Mrkonjić, Antonio Jakupčević i dr.

Nakon velikog štrajka prosvjetnih radnika 2019. godine profesor hrvatskog jezika Franjo Nagulov piše scenarij koji zrcali tadašnje događaje, a Šulina prema njemu snima film koji govori o odnosu prosvjetnog, administrativnog i tehničkog osoblja jedne slavonske škole.

- Film smo uspjeli napraviti s kompletnom slavonskom ekipom - naglasio je redatelj Šulina, istaknuvši kako je priča univerzalna i prepoznatljiva, a film je snimio u svojoj bivšoj đakovačkoj osnovnoj školi.

- Imala sam u glavi Mirnu, koju želim pokazati, za koje se žene želim boriti - naglasila je Areta Ćurković te dodala kako je puno takvih žena oko nas, s takvim pričama.

- U gerilskim uvjetima napravili smo lijepe filmove - komentirala je glumica Sandra Lončarić ističući ujedno svoje nezadovoljstvo niskobudžetnim snimanjem ovog filma, ali i ostalih slavonskih filmova na ovogodišnjem Pulskom festivalu. Kostimografkinja Zdenka Lacina Pitlik istaknula je kako je svaki glumac dao svoju ideju za kostime.

- Puno sam ih slušala, puno sam razmišljala, tako da je to sve nastalo zajedničkim radom - zaključuje Lacina Pitlik.

Film “Žena s gumenim rukavicama” suvremena je socijalna drama o pojedincu i sustavu u čijoj je introspekciji on nevidljiv i nečujan, pa ga, slušajući samo glasnu većinu koju višeslojno čine različiti karakteri, on ne primjećuje, zaobilazi, zaboravlja. U središtu je školska spremačica Mirna, koja, dok u njezinu kolektivu štrajkaju za veća materijalna prava, dane prosvjetara štrajkaša strpljivo i predano olakšava kuhanjem kave i drugim uobičajenim aktivnostima vezanima uz svoju službu. Izvan školskih hodnika ona je supruga muža nasilne naravi i teške ruke koja zna ‘zapečatiti’ i pokoji trag na Mirninu licu. Ona je i majka čija djeca za boljim životom odlaze van, kao i kćerka teško bolesne nepokretne starice. U njezinu životu zrcale se životi mnogih. Prepoznat će se u svojoj borbi sa sustavom nepravde ili nepravdom sustava, kojem su Mirne nevidljive. Ali Mirna kroz život ne ide ‘u rukavicama’.

Film “Žena s gumenim rukavicama” možete pogledati u svim kinima Cinestar od 1. kolovoza. n