Mirna Medaković Stepinac

Mirna Medaković Stepinac

Ustupljena fotografija
2.8.2024., 08:21
MIRNA MEDAKOVIĆ STEPINAC

Ja uživam u svom poslu, i dok je tako, ništa mi nije problem

U svaki lik ja ugradim dio sebe i od svakog lika ja poželim ukrasti neke osobine koje smatram da mi nedostaju

Poznato televizijsko lice glumice Mirne Medaković Stepinac od ove jeseni gledat ćemo u programu Nove TV kao dio nove dramske serije "U dobru i zlu". Vješta glumica ostvarila je uloge u velikom broju televizijskih serija, gdje je utjelovila paletu likova. U svome glumačkom radu kombinira setove filmova i serija, kazališne daske, ali i mikrofon prilikom posuđivanja glasa animiranim junacima. U intervjuu za naš televizijski prilog o novoj seriji i liku Marine, davnoj "Zabranjenoj ljubavi" i drugim pojedinostima iz njezine svakodnevice, razgovaramo s Mirnom Medaković Stepinac.

Mirna, uskoro ćemo vas gledati u novoj dramskoj seriji Nove TV "U dobru i zlu". O kakvoj seriji je riječ i kako napreduje snimanje?

- Riječ je o obiteljskoj seriji s kojom će se gledatelji moći poistovjetiti. Mnogo je različitih likova, svaki sa svojim problemima i pokušajima njihova rješavanja, i zapravo mislim da će se naklonost publike dijeliti ovisno o tome čija je životna priča komu bliža.

Gledali smo vas u mnogim dramskim i humorističnim serijama, gdje ste ponudili paletu likova različitih osobnosti. Možete li nas ukratko upoznati s likom kojeg ćete igrati u seriji "U dobru i zlu"? Kako se zove, kakvog je karaktera i slično? Biste li se kao Mirna slagali sa svojim likom iz serije?

- U svaki lik ja ugradim dio sebe i od svakog lika poželim ukrasti neke osobine koje smatram da mi nedostaju. Neću govoriti što kradem, a što dajem svom novom liku koji se zove Marina, ali vam mogu reći da je to snažna žena, s dvije noge na zemlji, zaljubljena, žena koja obožava svoju obitelj i koja bi za svoju djecu pomicala planine, ali je život dovede u nezavidnu situaciju iz koje se teško vadi.

U novoj seriji surađujete s brojnim poznatim glumačkim imenima. Iva Mihalić, Ksenija Pajić, Žarko Radić, Enes Vejzović, Katarina Baban, Momčilo Otašević, Filip Detelić, Ana Begić Tahiri… Kakva je atmosfera sa snimanja i jeste li s nekima od njih već surađivali?

- U ovoj seriji je puno mojih kolega s kojima se i privatno družim, tako da na snimanju uživam. Moram priznati da mi je izuzetno drago što snimam s Ivom Mihalić jer se znamo još iz studentskih dana.

S kolegicom Katarinom Baban dijelite datum rođenja, stoga jeste li proslavile s kolegama na setu?

- Aaaa, da (smijeh)! Nije nam se mogla pridružiti Nicole Kidman, ali kaže da će sljedeće godine obvezno doći.

U svom glumačkom radu kombinirate setove filmova i serija s kazališnim daskama. Zašto volite svaki od glumačkih izraza? Kako kombinirate sva tri načina rada? Što vam je najdraže raditi od sva tri navedena oblika?

- Slobodno mogu reći da su to tri različite discipline, tako je i pristup drukčiji. Trenutačno puno igram u Kerekesh teatru koji je poznat po tome što kazalište dovodi u sve dijelove Hrvatske, tako da se često susrećem oči u oči sa svojom publikom i direktno dobivam povratnu informaciju za posao koji radim. Kad snimam, dojmovi publike dolaze tek nakon nekoliko mjeseci i znaš da ako si nešto "zeznuo", ne možeš ispraviti.

Iva Mihalić, Filip Juričić i Mirna Medaković Stepinac

Iva Mihalić, Filip Juričić i Mirna Medaković Stepinac

Ustupljena fotografija

Za serije možemo slobodno reći da su dio svakog kućanstva, a za kazališnu predstavu ili film treba izići iz kuće i doći pogledati što su glumci napravili, a mnogima to, nažalost, nije jednostavno. Ja uživam u svom poslu, i dok je tako, ništa mi nije problem.

Nemojmo u nabrajanju zaboraviti ni vaše angažmane u sinkroniziranju animiranih filmova. Na koji vas način takav kreativni rad ispunjava?

- Crtići su ono što bez problema mogu ponuditi svojoj djeci kao primjereni sadržaj za njihovu dob, to je također razlog zašto me crtići vesele - moja djeca uživaju kad pogode kojim likovima je njihova mama dala glas.

U glumi ste od malih nogu. Kako ste se odlučili da će to biti vaša profesija?

- Nisam se mislila baviti glumom. Dramski studio mi je bio mjesto uživancije i druženja. Naša voditeljica Mirjana Rogina nije stvarala "glumce" od nas, nego sretniju djecu. Nakon gimnazije upisala sam politologiju, prošla na audiciji za "Zabranjenu ljubav" i eto... Životni planovi su se u sekundi promijenili.

Nedavno je obilježeno dvadeset godina serije "Zabranjena ljubav" koja je zbog mnogih pojedinosti koje pripadaju tom vremenu ostala zapamćena, a među mladima je popularizirana reprizama na televiziji. Kao jedna od glumica, kako se prisjećate tih mladih dana kada ste radili seriju? Što vam je ona donijela? Prepoznaju li vas i danas kao glumicu iz te serije?

- To je nevjerojatno... Prva prava sapunica u Hrvatskoj. Imala sam 19 godina i nije mi bilo ni u peti da bi serija mogla postići takav uspjeh. Čudan je bio taj osjećaj da te odjednom na ulici ljudi prepoznaju, da se žele s tobom fotkati, nešto ti reći, pozitivno ili negativno. Mislim da sam bila premlada za takvu vrstu, nazovimo, "pritiska" i dobro je da sam nakon godinu dana snimanja upisala Akademiju i da nisam dvije godine nigdje glumila - da sam ipak provela mladost bez povećala javnosti.

Povrh poslovne svakodnevice, imate li kakav hobi ili nešto drugo što radite s velikim entuzijazmom? Čuvate li dijete u sebi i, da se tako izrazim, jeste li više Mirna ili neMirna?

- U slobodno vrijeme uživam s obitelji. Imamo vikendicu pokraj Zagreba na kojoj ima uvijek puno posla, pa tamo vrtlarimo i kosimo. Čitam i ne baš uspješno pletem i heklam. To me opušta.

Tko vam je tijekom karijere dao najbolji savjet i kako je on glasio?

- Ne znam je li to savjet ili primjedba koje se često sjetim - gluma je najbolji posao ako si dobar, a najgori posao ako si loš.

Budući da je ovo intervju za naš TV prilog, koja su vama omiljena TV lica?

- Zlata Mück, Minea, Aleksandar Musić i Matija Štahan.

I za kraj, kad ne proizvodite televizijski program, uz koji se sadržaj opuštate u slobodno vrijeme?

- ​Uz dokumentarce o životinjskom i biljnom svijetu. n