pećnica pećnica
PEXELS
24.9.2025., 21:09
visoke temperature

Savjeti kako najbolje ohladiti pećnicu

Nakon pečenja hrane na visokim temperaturama, pećnici je potrebno vrijeme da se ohladi. Mnogi otvaraju njezina vrata kako bi ubrzali proces. Ipak, stručnjaci upozoravaju da to može više štetiti nego koristiti. Prvo, vruć zrak koji izlazi iz pećnice može oštetiti namještaj koji se nalazi u blizini. Posebno su osjetljivi dijelovi izrađeni od aluminijuma, materijala koji je podložan promjenama uslijed visokih temperatura. Čak i drveni namještaj može pretrpjeti dugoročna oštećenja na boji uslijed prekomjerne topline.

Još jedan čest način hlađenja jeste ostavljanje vrata malo odškrinutih kako bi vruć zrak izašao. Međutim, to može uzrokovati preopterećenje i trajno oštećenje šarki na vratima, što dugoročno može uništiti uređaj. Ako se ipak odlučite za ostavljanje vrata otvorenim, bolje je to učiniti potpuno, jer će se tako vruć zrak ravnomjernije raspršiti. Ovo može dodatno ugrijati prostoriju u hladnijim danima, ali sa sobom donosi i širenje mirisa hrane. Također, otvorena vrata predstavljaju sigurnosni rizik, naročito ako su u blizini mala djeca.

Moderni modeli pećnica dolaze opremljeni ventilatorima koji efikasno odstranjuju vrući zrak i vlagu, čime se hlađenje odvija na siguran i ispravan način.