suho voće
PEXELS
21.8.2025., 14:00
gastro

Savjeti za gurmane: Sačuvajte okuse ljeta dehidracijom

Za razliku od drugih metoda, dehidracija ne zahtijeva aditive ni konzervanse

Dehidracija je jedna od najstarijih tehnika čuvanja hrane. Uklanjanjem vlage znatno se produljuje vijek trajanja voću i povrću jer smanjuje rizik od stvaranja plijesni i bakterija, a pritom čuva velik dio esencijalnih hranjivih tvari.

Koncentrirani okus

Dehidracijom hrana dobiva koncentrirani okus, pritom su joj volumen i težina smanjeni. Dehidrirana hrana lakše se skladišti, a za razliku od drugih metoda, dehidracija ne zahtijeva aditive ni konzervanse, što je čini savršenim izborom za one koji vole zdravu i ekološki prihvatljivu prehranu. Koju hranu dehidrirati? Kad je riječ o voću, jabuke, kruške, banane i jagode spadaju među najpopularnije vrste voća za dehidraciju. Grožđe, marelice, šljive, smokve i maline također su odličan izbor. Od povrća birajte rajčice, paprike i gljive, koje su posebno su pogodne za dehidraciju. Sušene rajčice prava su poslastica, dok se dehidrirane tikvice i mrkve mogu koristiti u salatama i juhama. Dehidrirati se može i cikla, koja dodavanje soli i začina može postati zanimljiva grickalica. Tehnikom dehidracije sačuvati možete i aromatično bilje poput peršina, bosiljka, timijana i ružmarina.

suho voće
PEXELS

Kako dehidrirati hranu kod kuće? Za dehidraciju birajte svježe i zrele namirnice, a kod kuće ih možete dehidrirati u elekričnom dehidratoru, pećnici ili na suncu.

Električni dehidrator je idealan za one koji žele redovito dehidrirati veće količine hrane. Temperatura se podešava prema vrsti voća ili povrća, obično između 40 i 50 stupnjeva Celzijevih, a proces se prati dok namirnice ne postanu dovoljno suhe.

Alternative

Ako nemate dehidrator, pećnica može biti dobra alternativa. Hranu složite u tankom sloju na lim za pečenje, postavite najnižu moguću temperaturu i lagano otvorite vrata pećnice kako bi vlaga mogla izaći.

Sušenje na suncu je najprirodniji izbor. Voće ili povrće narežite i stavite na pladanj prekriven tkaninom ili finom mrežom te ih izložite izravnom suncu, redovito okrećući. Zaštitite ih od insekata laganom mrežicom. 

DOBRO JE ZNATI

Hranu narežite na jednake ploške kako bi se ravnomjerno dehidrirala. Bez obzira na metodu, ključno je da hrana bude potpuno dehidrirana prije skladištenja kako biste izbjegli stvaranje plijesni. Nakon sušenja, čuvajte je u hermetički zatvorenim posudama na hladnom i suhom mjestu.