
Protiv kamenca rižom?
Voda bogata mineralima poput kalcija i magnezija ostavlja za sobom naslage koje se s vremenom pretvaraju u tvrdokorni kamenac. Iako mnogi posežu za snažnim kemijskim sredstvima za uklanjanje kamenca, ona su često skupa, a nakon upotrebe ih je teško isprati. Ipak, prirodni načini poput kombinacije octa i sode bikarbone su efikasni, ali mogu ostaviti jak i neugodan miris, što zahtijeva dodatno ispiranje. Za one koji traže blažu alternativu bez neugodnih mirisa, stručnjaci preporučuju jednostavnu i prirodnu metodu - rižu. Dovoljno je da u kuhalo stavite žlicu riže i malo vode, a zatim lagano protresete. Zahvaljujući abrazivnoj strukturi riže kamenac se može nježno ukloniti bez grebanja unutrašnjosti. Nakon čišćenja kuhalo je potrebno temeljito isprati kako bi se spriječilo da ostaci utječu na okus napitaka.
Riža se pokazala kao odličan izbor za uklanjanje naslaga s dna kuhala, a za čišćenje ostalih dijelova preporučuje se upotreba limunske kiseline. Prokuhajte vodu u kuhalu, dodajte žlicu limunske kiseline i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Nakon toga sve dobro isperite.