
Alternative kupljenim bojama za pisanice
Prije bojenja napravite pripremu tako što ćete izvaditi jaja iz hladnjaka i držati ih na sobnoj temperaturi
Prirodno bojenje uskrsnih jaja je divna tradicija – jednostavno, bez kemikalija i u jako lijepim, zemljanim tonovima. Postoji mnoštvo prirodnih alternativa za bojenje jaja kojima ćete svojim pisanicama dati poseban osobni pečat i pritom se dobro zabaviti pa predlažemo nekoliko trikova za pretvaranje običnog jajeta u pisanicu.
Prije bojenja napravite pripremu tako što ćete izvaditi jaja iz hladnjaka i držati ih na sobnoj temperaturi. Pripremite sol, lonac za boju i rukavice. Jaja stavite da se kuhaju - prelijte ih hladnom vodom u koju ćete dodati žlicu soli da ne bi puknula prilikom kuhanja. Kada se skuhaju, očistite ih spužvicom i octom da bi se boja što bolje primila.
Ružičastu boju jaja možete dobiti od cikle tako da zakuhate litru vode, dodate žlicu soli i u proključalu vodu dodate 800 grama cikle. Jaja dodajte kada se smjesa sa ciklom ohladi i potom ih ostavite u kutiji za jaja da se osuše.
Ako želite ljubičasta jaja, možete ih bojiti u crnom vinu. Učinit ćete to tako što ćete staviti jaja u lonac i potom uliti vino u količini koja će prekriti sva jaja stavljena u lonac. Kuhajte na laganoj temperaturi petnaestak minuta i nemojte ih okretati. Nakon kuhanja, ostavite ih u zdjeli da se ohlade, a tek potom ih stavite u kutiju za jaja da se potpuno osuše.
Svjetlozelene i zelene pisanice možete dobiti od zelenog čaja i listova kadulje. Prvo ćete zakuhati pola litre vode u kojoj ćete prokuhati vrećicu zelenog čaja i pola žličice mljevenih listova kadulje. Jaja ćete staviti u rashlađenu otopinu, a potom na karton da se osuše.
Tamnije zelene pisanice dobit ćete u kombinaciji sa špinatom. Zakuhat ćete litru vode, dodati žlicu soli i kada voda proključa, ubaciti šaku špinata. Jaja ponovno ostavljate u rashlađenoj otopini prije nego ih složite da se suše na karton.
Savjet
Obavezno koristiti bijela jaja ako želite jasnije boje Ne brisati jaja odmah nakon vađenja pustiti da se osuše na papirnatom ručniku za bolji efekt. Za sjajna jaja dovoljno je nakon sušenja lagano ih premazati uljem.
Još boja
Plava ljubičasti kupus
2 šalice kupusa + 4 šalice vode
Žuta kurkuma u prahu
2 žlice kurkume + 4 šalice vode
Smeđa crni čaj ili kava /
3-4 vrećice čaja ili 2 žlice kave
Ideje i trikovi za prirodno ukrašavanje
1. botanička jaja
Što treba: svježi listići (peršin, djetelina, kopriva, sitni listić s drveta…), stare najlonke ili tanka čarapa, škarice i konac
Kako: na sirovo jaje staviti vlažan listić da se zalijepi, omotati jaje u komad najlonke, zategnuti da listić ostane priljubljen, zavezati koncem, kuhati jaje direktno u prirodnoj boji (npr. crveni luk, kupus), nakon bojenja pažljivo skinuti najlonku i listić
2. geometrijski uzorci
Što treba: gumice (za kosu ili male elastične), maskirna traka ili ljepiva traka
Kako: omotati gumice oko jaja u raznim smjerovima ili zalijepiti trakice u uzorcima, takvo jaje kuhati u prirodnoj boji, skinuti gumice ili traku i ostat će bijeli uzorak
3. crtanje voskom
Što treba: svijeća ili pčelinji vosak, čačkalica, štapić, tanki kist
Kako: na čisto kuhano jaje nanijeti vosak gdje ga ne želite obojiti, umočiti jaje u boju, kad se osuši, lagano otopite vosak (sušilo za kosu, toplina ruke, pažljivo s nožićem) i ostat će šare u originalnoj boji jajeta
4. tie-dye efekt s maramicama i začinima
Što treba: papirnate maramice, razni začini (kurkuma, paprika, borovnica, kava), ocat i voda, gumice
Kako: umotati jaje u maramicu, posipati različite boje začina po vanjskom sloju, lagano poškropiti mješavinom octa i vode i pustiti da se suši. Skinuti kad se potpuno osuši
Ništa bez luka
Tradicionalno bojenje pisanica uključuje luk i najlonke, a rezultat su klasične pisanice. Trebat će vam ljuske crvenog luka, jaja, najlonke, špaga i listovi raznih trava (poput peršina). U lonac stavite 2-3 šake ljuski crvenog luka i zalijte vodom. Odrežite komade najlonki i na jaje složite biljku pa sve obložite najlonkom i zavežite špagom. U vodu s ljuskom složite tako pripremljena jaja i kuhajte desetak minuta. Ostavite jaja da se ohlade u loncu, a potom maknite najlonke i biljke. Tradicionalno se premazuju slaninom za dodatni sjaj, ali možete ih premazati i uljem.