moderna kuhinja
PEXELS
20.2.2025., 07:00
OSJETLJIVI MATERIJALI

Kako pravilno čistiti i održavati kuhinjske površine od kvarca

Izdržljiviji i trajniji te manje sklon oštećenju od kvarcita, ali nije neuništiv

Radne površine od kvarca sve su popularnije u uređenju kuhinje, vrlo su elegantne i prilagodljive svakom stilu uređenja. Kvarc je također puno izdržljiviji od prirodnog kamena, a ostavlja vrlo sličan estetski dojam. Iako održavanje i čišćenje kvarcnih površina nisu zahtjevni, koristite li krivo sredstvo, možete napraviti nepopravljivu štetu.

Za početak važno je ustanoviti je li radna površina u kuhinji od kvarca ili kvarcita jer, unatoč sličnom nazivu, ta dva materijala dosta su različita te ih se održava na drukčiji način. Kvarcne ploče izrađuju se korištenjem mješavine prirodnih kristala kvarca i polimerne smole. Neporozne su, vrlo izdržljive i otporne na mrlje. Kvarcit je, s druge strane, prirodni kamen nastao metamorfizmom pješčenjaka pod intenzivnom toplinom i pritiskom. Izuzetno lijepo izgleda, ali je porozan i podložniji mrljama, osobito od kiselih tvari, pa ga je potrebno redovito brtviti.

Ako niste sigurni je li radna površina od kvarca ili kvarcita, velika je vjerojatnost da je riječ o kvarcu, ponajviše zbog toga što je kvarc, osim što je vrhunski izbor za radne površine, jeftiniji od prirodnih materijala, odnosno kvarcita. Još jedan način na koji možete raspoznati kvarc od kvarcita jest boja: kvarcit je dostupan samo u nijansama bijele i sive, a kvarc se može naći u gotovo svakoj nijansi koju možete zamisliti.

Također, površine od kvarca imat će ujednačeniji izgled. On može biti prošaran tako da imitira izgled kvarcita, ali te šare i zrnca stvarat će jednoličan uzorak, a na pravom kvarcitu šare će biti raspršene i nasumične.

Kvarc je izdržljiviji i trajniji te manje sklon oštećenju od kvarcita, ali nije neuništiv. Kod čišćenja treba izbjegavati bilo kakva abrazivna sredstva, uključujući spužvice za ribanje i abrazivna sredstva za čišćenje s jakim kemikalijama poput izbjeljivača i amonijaka, koji mogu oštetiti smolu u kvarcu, a što posljedično dovodi do promjene boje i gubitka sjaja.

Isto tako najbolje je izbjegavati bilo kakve kisele tvari, poput octa i sredstava za čišćenje koja sadrže citruse, jer oni mogu nagristi kvarcne površine, uništavajući ulašteni završni sloj. Većina komercijalnih proizvoda za čišćenje sadrži neki od spomenutih "zabranjenih" sastojaka, pa se možete pitate što onda uopće smijete koristiti.

Stručnjaci za čišćenje navode da je najbolje koristiti nježnu kombinaciju blagog sredstva za pranje posuđa i vode. Slijedite jednostavan postupak čišćenja površina od kvarca... Pomiješajte malu količinu blagog sredstva za pranje posuđa s toplom vodom kako biste dobili učinkovitu i sigurnu otopinu za čišćenje. Namočite mekanu krpu ili spužvu u otopinu i prebrišite površine kako biste uklonili prljavštinu i ostatke izlijevanja. Isperite krpu u čistoj vodi te ponovno prebrišite površinu kako biste uklonili ostatke sredstva za čišćenje. Odmah obrišite čistom, suhom krpom kako ne bi ostale mrljice od vode.

Opisani proces može biti dio redovite rutine čišćenja, no ona neće biti dovoljna da ukloni tvrdokornije mrlje na kvarcu. Srećom, postoji nekoliko sigurnih i efektnih načina njihova uklanjanja. Ovisno o tome od čega je mrlja, izaberite jednu od navedenih mješavina za čišćenje. Naravno, mrlje je najbolje očistiti čim se pojave, tako ćete se poštedjeti dodatnog čišćenja.

Za mrlje od ulja: Soda bikarbona ovdje najbolje pomaže jer ima blagi abrazivni učinak i upijajuća svojstva koja će rastvoriti mrlju. Napravite pastu od sode bikarbone i vode, nanesite izdašnu količinu na mrlju i pustite da odstoji najmanje 30 minuta prije nego što je obrišete. Postupak po potrebi ponovite, a ako mrlja i dalje ne nestaje, pokušajte s metodom za uklanjanje tvrdokornih mrlja.

Za tvrdokorne mrlje: Ako soda bikarbona i voda nisu napravile posao, pokušajte s nečim jačim. Kombinacijom hidrogen-peroksida i sode bikarbone dobit ćete još jače sredstvo protiv mrlja. Napravite pastu, nanesite je na mrlju, ostavite da djeluje sat vremena pa obrišite.

Za ljepljive mrlje: Kod ljepljivih i skorenih mrlja najbolje je koristiti plastični tupi nož za kit, kojim ćete što pažljivije i sa što slabijim pritiskom sastrugati mrlju s površine, a nakon toga očistiti sredstvom za pranje posuđa razrijeđenim s malo vode.

Mrlje od vode, promjena boje, ogrebotine, oštećenja od topline - iako je izdržljiva, kuhinjska radna površina od kvarca nije imuna na oštećenja. Rizik od oštećenja možete smanjiti nekim osnovnim preventivnim mjerama, primjerice tako da za pripremu hrane uvijek koristite dasku za rezanje, podmetače za vruće posuđe i podmetače za hladne napitke.

Savjet je da uvijek odmah obrišete proliveno kako biste spriječili mrlje i nagrizanje te da redovito čistite blagim sredstvom za pranje posuđa kako biste spriječili nakupljanje prljavština te održali sjaj površine.