TAVA TAVA
PEXELS
6.2.2025., 06:40
Kako ju oprati bez štete

Pranje masne tave u vrućoj vodi može učiniti više štete nego koristi

Iako se može činiti suprotno popularnom mišljenju, pranje masne tave u vrućoj vodi zapravo može učiniti više štete nego koristi. Problem je u tome što masnoća može naštetiti vašem odvodu. Naime, masnoća otopljena vrućom vodom može se zapravo zalijepiti u vašim cijevima, stvarajući dugoročne probleme kada ih prekrije. Kako se ta prljavština nakuplja, mogu se pojaviti začepljenja, za čije je otklanjanje često potreban vodoinstalater. Ne samo što može naštetiti vašem odvodu nego nakupljena masnoća može i negativno utjecati na gradsku kanalizaciju i postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.

S druge strane, hladna voda pomaže u stvrdnjavanju masnoće, tako da komadići ulja i masti mogu putovati kroz i iz cijevi. To ne znači da biste trebali steći naviku i ispirati masnoću svaki put kada kuhate. Nakupljene masnoće i ulja treba sastrugati ili obrisati s tava prije nego što ih počnete prati. Možete imati namjensku staklenku za skupljanje masnoće ili pokušati s trikom s aluminijskom folijom kako biste se riješili masnoće. Dakle, kada čistite tave u sudoperu, neka voda bude hladna.

Najprije pustite da se posuda potpuno ohladi, jer rukovanje vrućom masnoćom može biti opasno. Riješite se masnoće tako da je izlijete u posudu ili sastružete u smeće. Nakon što ste dobro obrisali tavu papirnatim ubrusima ili novinama, operite je u sudoperu hladnom vodom i sredstvom za pranje posuđa. Za tvrdokornije mrlje možda ćete trebati upotrijebiti malo sode bikarbone. Stoga je malo pospite po tavi, te izribajte vlažnom spužvom. Soda bikarbona pomaže u uklanjanju masnoće bez oštećenja površine posude.

Međutim, budite oprezni sa sodom bikarbonom na aluminijskim tavama i pazite da pravilno čistite keramičke tave kako biste im produžili životni vijek i zadržali kvalitetu. Također, imajte na umu da tave od lijevanog željeza zahtijevaju drukčiji način čišćenja kako bi ostale kvalitetne i lako se održavale i u budućnosti.