![](/media/2025/01/26/15976788/S-pexels-heyho-7045351-970.webp)
Kako pravilno čistiti: Ploča za kuhanje bez ogrebotina
Najbolje sredstvo za čišćenje uvijek je ono posebno napravljeno za staklenu ploču
Nekad je održavanje doma bilo znatno jednostavnije, a za ringle su bile potrebne žica za ribanje, kemijsko sredstvo i krpa. No sa sve češćim korištenjem staklenih ploča za kuhanje trebali biste biti oprezniji jer ih je vrlo lako uništiti.
Naime, staklena ploča za kuhanje zahtijeva nježniji pristup, koji će površinu ostaviti sjajnom i bez ogrebotina. Nakon što je slučajno ogrebete, rijetko će je išta spasiti i vratiti joj prvobitni izgled. Najlakši način za čišćenje staklene ploče na siguran način je korištenje neabrazivnih spužvi zajedno sa sredstvima za čišćenje koje su namjenski napravljene baš za tu vrstu površine. Čelična žica i razne grube četke nisu adekvatne, bez obzira na to koliko je ploča prekrivena zagorenim ostacima hrane. Potrebno je koristiti mekanu spužvu ili krpu, a kada želite obrisati tragove od vode, poželjno je da koristite krpe od mikrofibre.
Krpe dobro funkcioniraju s različitim otopinama za čišćenje, a pritom su nježne prema staklenoj površini. Neabrazivnost je važna pri izboru sredstava za čišćenje kao i spužvi. Većina je sredstava za čišćenje abrazivna i izgrebat će vaše staklo, pogotovo ako ih kombinirate s grubim ribanjem. Najbolje sredstvo za čišćenje uvijek je ono posebno napravljeno za staklenu ploču. Nemojte ga zamijeniti običnim sredstvom za čišćenje stakla, koje biste koristili za prozore. Ti proizvodi nisu isti, a sredstvo za čišćenje stakla zapravo može oštetiti vašu ploču.
Najlakši način da svoju staklenu ploču za kuhanje održite čistom i bez ogrebotina je brzo brisanje nakon svakog korištenja, i to nakon što se ohladi. Čišćenje dok je ploča za kuhanje vruća velika je pogreška.
Prema tome, nakon što završite kuhanje, uklonite sve mrvice hrane s ploče, zatim poprskajte površinu sredstvom za čišćenje i obrišite krpom. Međutim, ponekad je potrebno i konkretnije čišćenje. U tom slučaju, kada raspršite otopinu za čišćenje po površini, ostavite je nekoliko minuta kako biste pravilno odmastili zagorenu hranu. Tada možete upotrijebiti strugač kako biste se riješili prljavštine. Strugač uvijek mora biti mokar, oštar, a veoma je važno da ga koristite i pod pravim kutom. Budite nježni i nemojte lijevati previše tekućine na površinu jer to može stvoriti mrlje. Kad završite, ploču uvijek obrišite dok se potpuno ne osuši.
Bijeli ocat dobro je poznat kao višenamjenski trik za čišću kuhinju. Jednostavno ga pomiješajte s vodom u boci s raspršivačem u istom omjeru i dobit ćete prirodno sredstvo za čišćenje stakla koje ne ostavlja tragove.