slavonija...vinkovci...19.08.2023.pjesacka zona; predstavila se udruga breskorka iz tovarnika ciji se clanovi bave uzgojem raznih sorti rajcica, tikvi i bundeva, a danas su prvi put vinkovcanima predstavili svoje proizvode;foto Gordan Panić
Gordan Panić
24.10.2024., 05:30
SAVJET

“Staromodni” trikovi za uštedu

Tražite li načine da dodatno uštedite novac u ovim turbulentnim, inflacijom obojenim vremenima? Ponekad je dobro baciti pogled unatrag i inspirirati se nekim načinima štednje kakvi su se prakticirali prije, no i danas mogu biti veoma dobrodošli u praksi.

Rad u vrtu, osim što je opuštajući, može vas razveseliti s mnogo plodova i hrane. Usporedite samo cijenu kile rajčice u trgovini i koliko rajčice možete uzgojiti u vlastitom vrtu za tu istu cijenu sjemena. Vrtlarstvo je sjajan način da uštedite novac i uživate u pravom okusu sezonskih i domaće uzgojenih namirnica. Znati kako sačuvati hranu i samostalno napuniti smočnicu ukusnim stvarima ne samo da je vještina koja štedi novac nego je izvrstan način da minimizirate otpad od hrane. Stoga, ako želite uštedjeti, možete se baciti u izradu ajvara, džemova, dehidriranje jabuka, sušenje vlastitog čaja…

Živimo u veoma potrošačkoj kulturi, pa je ovo pomalo neobično, no, zapravo, kad malo bolje promislimo, i nije. Naime, ako imate puno nečega – bilo da se radi o odjeći, obući, namirnicama, potražite lokalnu zajednicu koja prakticira razmjenu i pokušajte na taj način uštedjeti zamjenom za nešto što je vama potrebno. Odjeća je danas ili pak jako jeftina i nekvalitetna ili pak podosta skupa. No umjesto da otpišete sako jer na njemu nedostaje jedan gumb, možete mu produljiti vijek trajanja tako da ga zašijete. Isto je i s popravljanjem raspora, rupa, šavova i sličnog. I da, doista nije teško naučiti!

Osijek, 07. 11. 2023, Projekt 9; Gourmet Osijek; masterclass; Stevo Karapandza; Zeljko Bremec; chef; kuhanje; rijecna riba; kontinentalni turizam; gastronomijaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Jako puno novca odlazi na gotovu hranu. Jedan od primarnih načina uštede je da kuhate i pripremate jela od nule, u kojima ćete uživati.