dom dom
ILUSTRACIJA
17.10.2024., 08:00
OTVORENI PROSTOR U DOMU

Pregrade mogu biti od namještaja

Najjednostavniji način razdvajanja dnevnog boravka i blagovaonice je poličar

Ako želite imati veliki otvoreni prostor u svom domu, a ipak ga morate funkcionalno pregraditi, učinite to elementima namještaja, koji će zadržati cjelovitost prostora, a istovremeno stvoriti intimnije zone prema vašim potrebama. Pregradama se prostor smanjuje i mijenja njegov vizualni identitet.

dom dom
ILUSTRACIJA

Kuhinjski pult

Osobito je velik problem takva organizacija prostora u manjim stanovima, u kojima se cjelovitošću prostora zadržava osjećaj veličine i prozračnosti, koji su nužni za osjećaj ugode. Izbjegavajte visoke i masivne pregrade, pogotovo u manjim prostorima, a poslužite se pregradama od namještaja, koje će prostor podijeliti i svojom funkcijom zadovoljiti više grupa. Pregrade od namještaja su najčešće niže ili transparentne, tako da se ne doživljavaju kao barijere. Jedna od najčešće primjenjivanih pregrada u prostoru je kuhinjski šank, koji najčešće odjeljuje radnu zonu kuhinje od blagovaonskog dijela. Izvedba šanka ili pulta može biti na način da on funkcionalno zadovoljava i kuhinjske i blagovaoničke potrebe. S obzirom na to da se često izvodi kao dublji, s kuhinjske strane može poslužiti kao dodatni element za spremanje posuđa ili namirnica, a s blagovaoničke kao polica ili vitrina.

dom dom
ILUSTRACIJA

Blagovaonica i dnevni boravak mogu biti spojeni ili vizualno odvojeni. Ako je prostor dugačak, poželjno je grupe odijeliti kako bi se prostor učinio dinamičnijim i atraktivnijim.

Podjela “teritorija”

Maštovite pregrade od namještaja mogu se postaviti u dječjoj sobi, a osobito su preporučljive ako sobu dijeli dvoje djece. Dobrom postavom pregrade podijelit ćete “teritorij”, što djeci može biti važno kada nemaju vlastitu sobu. Pregrade od namještaja su praktične i preporučljive jer zadržavaju cjelovitost prostora, a istovremeno osiguravaju funkcionalnu podijeljenost.

Komoda

Najjednostavniji način razdvajanja dnevnog boravka i blagovaonice je primjena komode, poličara ili staklene vitrine, koja je obostrano transparentna. Takvi pregradni elementi mogu biti i mobilni, tj. s kotačićima, tako da ih prema potrebi možete pomicati. Ako želite intimnije grupe, pregrada može biti postavljena na željeno mjesto, a kada ih želite spojiti, pregradni element jednostavno pomaknete. Pregradni elementi u obliku poličara odlično će poslužiti i u pregrađivanju hobi-prostora - bilo da se radi o prostoru za djecu, bilo za odrasle.

dom dom
ILUSTRACIJA