vrt drvo
3.10.2024., 06:30
VRIJEME JE SADNJE

Drvo za prirodnu hladovinu

Velik je izbor listopadnih stablašica, koje je najbolje saditi u jesen, čim otpadnu listovi

Sva stabla možemo oblikovati prema našoj želji. Zimzelena stabla obično traže samo rez za formiranje, a većina listopadnih biljaka za sjenu traži na proljeće i drastično prikraćivanje svojih prošle godine izraslih grana. Od posebnog je značenja kako odabiremo biljke za sadnju i kakvu hladovinu želimo postići.

Otpalo lišće

Nedostatak listopadnih stablašica u odnosu prema zimzelenima jest što stvaraju mnogo više smeća pri cvatnji. One, za razliku od većine zimzelenih stabala, redovito cvatu. Opadanjem ocvalih cvjetova stvara se smeće, koje možemo iskoristiti za kompost. Na jesen im otpadaju i listovi, pa ponovno moramo nekoliko dana redovito mesti prostor za sjedenje.

Prrodne sjenice

Jedno stablo obično neće potpuno zadovoljiti naše potrebe za hladovinom, premda pravilnim uzgojem i formiranjem i to možemo postići. Sadnju za stvaranje sjene i debele hladovine možemo obavljati i u parovima, čime dobivamo kompleksniji sjenoviti prostor. Saditi možemo i u trokut, četverokut, do osmerokuta, te takvom sadnjom i uzgojem postići efekt slobodno rastućeg drveća i potpuno prirodne sjenice. Dakako, pri takvim sadnjama moramo dobro kontrolirati rast, kako bi sjenice bile što prirodnije, odnosno da ne djeluju zagušujuće. Listopadne stablašice najbolje je zasaditi u jesen, čim im otpadnu listovi. Tako će se tijekom zime korijenov sustav dobro razviti, pa će se na proljeće naša sadnica ili više njih početi brzo razvijati, svakako, ne smijemo zaboraviti redovito zalijevanje ljeti, poglavito u prvim godinama, kad je biljkama voda nužna za brz i normalan razvoj. S godinama naše će stablašice trebati sve manje vode, ipak, za jakih suša tijekom ljeta trebat će ih možda u dva-tri navrata dobro zaliti. Pri sadnji ne zaboravimo zabiti kolac sa sjeverne strane sadnice i privezati ju za njega. Tako ćemo prvih nekoliko godina nakon sadnje čuvati stablo od jakih vjetrova, dok se ono dobro ne ukorijeni i ne učvrsti. Biljka će tada rasti uspravno, što joj daje i elegantniji izgled. Dakako, u manjim vrtovima biljkama će trebati više pozornosti, poglavito pri rezidbi i formiranju, jer ćemo time postići optimalan izgled u odnosu prema veličini vrta. Ne zaboravimo - hladovina je uz vodu osnovni element osvježenja u našem vrtu. Nigdje se ne možemo za jakih vrućina ugodnije osjećati nego u hladovini ispod nekog drveta, osobito ako se radi o listopadnim stablima čiji listovi na najmanji dašak vjetra lepršaju i stvaraju poseban osjećaj osvježenja.

U posudi

U svakoj sezoni možete kupiti drveće u posudama. Takvo je drveće nešto skupljije od drveća s golim korijenom ili korijenskom grudom.

Prozračnost

Listopadne stablašice rastu neusporedivo brže od zimzelenih, te od njih možemo brzo - već za koju godinu - formirati pravi raj za sjedenje i uživanje u hladovini. Zimzelene stablašice rastu mnogo sporije, ali one mogu biti poseban prostor za hladovinu, osobito ako su smještene podalje od kuće. Listopadne stablašice imaju višestruke prednosti, ali i nedostatke. Naime, većina njih brzo raste, mogu se formirati i oblikovati prema želji. Međutim, jedna od velikih prednosti im je i što obično imaju velike listove te ih i najmanji dah vjetra zanjiše i time stvara efekt lepezastog vibriranja zraka, a kod zimzelenih vrsta nema te prednosti i odnos je sasvim drukčiji. Usto, stabla koja gube listove tijekom zime omogućavaju nam da kuća bude osvijetljena i iskoristimo svaki trenutak sunca.

Korijen

Prije kupnje provjerite korijenov sustav, je li dobro razvijen, bez oštećenja i znakova bolesti te ravnomjerno razvijen, u svim smjerovima. Drveće s korijenovom grudom zamota se u mreže.

Time postižemo bolju prozračnost kuće i manje vlage u kući. Kod nekih listopadnih biljaka pojavljuju se na jesen i plodovi, koji svojom dekorativnošću cijele zime mogu resiti i uljepšavati samo stablo, pa tako i vrt i prostor za sjedenje. Kod zimzelenih stabala to je neusporedivo manje. Velika prednost listopadnih biljaka je i ljepota i miris njihovih cvjetova, kojima se možemo stoga dvostruko diviti.