ustupljena
25.9.2024., 16:12
kako urediti dječju sobu

Soba usklađena s djetetovim željama

Osnovni elementi u opremanju su krevet, ormari i police te radni stol za školarce

Obvezan element u sobi školarca je radni stol. Smještaj izravno ispred prozora može biti dobar zbog smjera ulaska svjetlosti, ali treba paziti da otvaranje i zatvarenje prozora ne znače stalno pomicanje predmeta na stolu. Pozicijom radnog stola treba se omogućiti kontrola ulaska, tj. pogled na ulazna vrata sobe.

Dobar krevet

Dječja soba može biti uređena u različitim stilovima i bojama, no nastojte ih uvijek uskladiti sa željama svog djeteta. Bitno je da se ono osjeća sigurno i opušteno u okruženju svoje sobe. Uključite dijete u uređenje, ako njegova dob to dopušta. Dječja soba nije samo mjesto u kome se djeca igraju, uče ili spavaju, to je mjesto u kome, kada postaju svjesni sebe, žele izraziti svoju osobnost i interese te sobu treba organizirati tako da je prostor fokusiran i ispunjen onim predmetima koji izražavaju njihove afinitete. Dobar krevet i kvalitetan madrac jedan su od najvažnijih odabira. Iako djeca nemaju veliku masu i time ne stvaraju veliki pritisak na madrac, mora im se omogućiti zdravo i udobno spavanje. Ovisno o dimenziji dječje sobe kao i o tome je li namijenjena za jedno ili dvoje djece, odabrat ćete krevet za jednu osobu, krevete na kat ili krevet s ladicom u koju je smješten dodatni krevet.

Za različite uzraste

Pri opremanju budite kreativni i, kupujući namještaj, razmišljajte o tome da se on s vremenom može prilagoditi različitom uzrastu. U odabiru boja budite maštoviti i koristite se toplim bojama koje potiču aktivnost. Svako dijete ima svoje omiljene boje, a ukusi se često razlikuju ovisno o spolu. Uočite omiljenu djetetovu boju i primijenite ju u uređenju interijera.

Topao pod

U svim opcijama dobro je postaviti noćni ormarić kako bi dijete na njega moglo smjestiti svjetiljku, odložiti knjigu ili napitak koji noću konzumira. Vrlo je važno omogućiti dovoljno slobodnog prostora na podu za nesmetanu igru i aktivnosti. Kako biste prostor maksimalno oslobodili, postavite dovoljno polica i ormara. Materijali za završnu obradu namještaja, poda i zidova trebaju biti laki i jednostavni za održavanje. Pravilan odabir materijala olakšat će vam održavanje, a prostor učiniti dugoročno urednim. Pod treba biti topao – u obzir dolaze sve vrste drvenih podova i tepisi. Budite pažljivi s odabiranjem vrste zbog skupljanja prašine. 

ustupljena
ustupljena
soba dječja
ustupljena